Obce v Ústeckém kraji hospodařily loni téměř nejhůř z krajů

02.10.2018 15:30

Obce v Ústeckém kraji hospodařily loni téměř nejhůř ze všech krajů, přestože měly v průměru druhý nejnižší dluh na obyvatele. Necelá třetina z 354 obcí hospodařila rizikově.

Obce v Ústeckém kraji hospodařily loni téměř nejhůř z krajů
Foto: Ústecký kraj
Popisek: Ústecký kraj, logo.

Naopak dobře jsou na tom Teplice, Varnsdorf, Žatec či Bílina. Vyplývá to z analýzy společnosti Czech Credit Bureau (CRIF), kterou dnes firma poskytla ČTK.

V ČR je 14 krajů včetně Prahy. V porovnání ekonomické kondice skončily obce v Ústeckém kraji na předposledním místě, poslední jsou obce v Olomouckém kraji. „Ústecký kraj má oproti celorepublikovému průměru výrazně nižší podíl obcí s nejlepším hodnocením a naopak vysoký počet obcí, jejichž ekonomická situace není dobrá, a to přesto, že dluh obcí jako celku je v přepočtu na obyvatele druhý nejnižší ze všech krajů a že obce v kraji mají v průměru relativně vysoké rezervy na bankovních účtech,“ uvedl Luděk Mácha, projektový manažer služby iRating společnosti CRIF.

Velmi podprůměrný byl objem investičních dotací, které obce v Ústeckém kraji získaly. V přepočtu na obyvatele šlo o nejnižší částku ze všech krajů. Velmi nízký byl podíl kapitálových výdajů obcí na jejich celkových výdajích. Tento poměr ukazuje, kolik ze svých výdajů obce investovaly do rozvoje a kolik spotřebovaly na běžný provoz. Obce na severu Čech investovaly do svého rozvoje pouze pětinu všech svých výdajů, výrazně méně než obce v ČR jako celek a vůbec nejméně ze všech krajů.

Nejvyšší ratingové ohodnocení získalo 18 obcí v regionu, 107 obcí získalo ratingový stupeň C nebo C-, u nich existuje riziko, že mohou mít v budoucnu problémy s kvalitou poskytovaných obecních služeb.

Vynikající finanční hospodaření mají podle analýzy CRIF Teplice, Varnsdorf, Žatec a Bílina. Bílina získala hodnocení A podruhé v řadě. Ve skupině menších obcí od jednoho do 2000 obyvatel vykazují vynikající a stabilní finanční hospodaření Černčice z okresu Louny, Čížkovice z okresu Litoměřice a Modlany z okresu Teplice.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…