Obchodní řetězec prázdnými regály upozornil na rasismus. A ekonom Pikora se rozčílil

01.09.2017 19:50

Ekonom Vladimír Pikora se na serveru Reflex.cz zamyslel nad tím, jak řetězec Edeka odstranil z regálů mimo jiné španělská rajčata. „Jak vyrobit rasistu snadno a rychle,“ poznamenal.

Obchodní řetězec prázdnými regály upozornil na rasismus. A ekonom Pikora se rozčílil
Foto: nextfinance.cz
Popisek: Finanční analytik Vladimír Pikora

„Tak jsem se dočetl, že prý v Evropě roste xenofobie. No jasně, to tedy znamená, že s tím musíme něco dělat, no ne? Je tedy jistě záslužné, že ti, kdo nám prodávají potraviny, mají o naše xenofobní myšlenky péči a vychovávají nás, abychom byli orientováni správně,“ poukázal Pikora na německý řetězec Edeka, který se rozhodl prázdnými regály upozornit na rasismus. Z regálů totiž odstranil zahraniční zboží. 

„Že jste si žádné xenofobie nevšimli, snad jen nějakého odporu proti povinnému přerozdělování imigrantů, alternativně odporu vůči zneužívání evropského sociálního systému ekonomickými imigranty? A že vám připadá zvláštní, že by zrovna prodejce potravin měl mít péči o vaše názory na imigraci? Tak to se proberte, nacházíte se v Evropě roku 2017,“ dodal kriticky Pikora. 

Následně uvádí, že z pohledu marketingového umění to vskutku vnímá jako zářez, jenž by se mohl směle ucházet o místo v učebnicích. „Koneckonců, je přece jedno, jestli zákazníci řetězce opravdu rasisté jsou, či nejsou; podstatné z pohledu marketéra je, že o takovém tématu se zcela jistě v médiích psát bude, a tak bude o skloňování jména Edeka ve všech pádech bohatě postaráno,“ poznamenal. 

Poukázal však na jeden háček.  Nejsem si tak docela jist, jestli náhodou hamburští soudruzi neudělali malou chybku. Já si totiž nevšiml, že by protiimigrační hlasy byly namířeny proti Španělům nebo Řekům,“ zmínil Pikora, jak z regálů zmizela španělská rajčata či řecké sýry.

Původní text ZDE.

„Také by mě docela zajímalo, kolik zboží z Afghánistánu, ze Sýrie, z Maroka či ze Somálska v regálech chybělo; bohužel to nemohu ověřit, protože osobně jsem v Hamburku nebyl a agenturní zprávy o tom decentně pomlčely,“ dodal ironicky s tím, že nechce Edece křivdit: „Dost možná nějaký ten balíček sušených datlí z Maroka a vydělaná ovčí kůže z Afghánistánu na svém obvyklém místě chyběly.“

„Stejně mi ale není tak docela jasné, jak přesně to tvůrci kampaně s tou podporou diverzity mysleli: To jako že když mám rád míchaná slepičí vajíčka, měl bych si nastěhovat slepici do kuchyně a dělit se s ní o svou večeři, abych nebyl slepicofobní? Když mám rád kubánské doutníky, mám si k sobě pozvat dvě Kubánky a podělit se s nimi o ložnici, abych nebyl rasistický? (Mně by to nevadilo, ale manželce asi jo!) A když si chci koupit španělská rajčata, mám souhlasit s tím, že nám Německo na základě kvót pošle pár Afghánců, abychom se s nimi dělili o náš sociální systém a nebyli xenofobní?“ zeptal se závěrem se sarkastickou otázkou, zda když maloobchodní řetězec odstraní ze svého regálu řecký sýr, zda to uklidní německé ženy, aby se nebály násilností. 

„Čím víc se tlačí na pilu, tím dřív a víc se pila kousne. Takže čím víc bude údajně nesnášenlivá veřejnost masírována propagandou, která jí bude rasistické postoje podsouvat, tím dřív a víc se vzbouří a rasismus se v ní skutečně probudí,“ uzavřel.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

21:38 „Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

Zrezivělý památník; víc, než se na pohled zdá. Jména škodováckých obětí druhé světové války po necel…