Oběti vakcíny. Na sítích museli mluvit v kódech. Teď popisují, co se kolem nich za covidu provádělo

08.01.2024 18:36

Lidé ve Velké Británii, kteří mají po očkování vakcínou AstraZeneca trvalé zdravotní následky, podali žalobu na tuto farmaceutickou firmu. Další poškození tvrdí, že jim platformy jako Facebook nebo YouTube mazaly jejich příspěvky, kde popisovali, jaké mají po vakcinaci zdravotní obtíže. Aby skupiny sdružující poškozené vakcínou proti covidu-19 mohly nadále fungovat, musejí prý „mluvit v kódech“.

Oběti vakcíny. Na sítích museli mluvit v kódech. Teď popisují, co se kolem nich za covidu provádělo
Foto: Hans Štembera
Popisek: Očkování proti koronaviru, ilustrační foto

Ve Spojeném království roste počet případů, kdy se lidé obracejí na soud kvůli následkům očkování vakcínou AstraZeneca. Jde například o otce dvou dětí, kterému se po podání vakcíny na jaře 2021 vytvořila krevní sraženina a způsobila mu trvalé poškození mozku. Muž kvůli tomuto zranění podává žalobu na farmaceutického giganta u vrchního soudu v Londýně. Žalobu podal také vdovec po ženě, která na následky očkování zemřela.

Další poškození, kteří se zatím nepřipojili do soudních řízení, vypověděli, že jim platformy jako Facebook nebo YouTube blokují příspěvky nebo dávají varování o dezinformacích, když mluví o svých zdravotních problémech, které podle nich mají z vakcinace. Tvrdí, že raději mluví v kódech a často přistupují k autocenzuře.  

UK CV Family – soukromá skupina na Facebooku s více než 1 000 členy pro ty, kteří tvrdí, že je covidové vakcíny poškodily nebo po nich zůstali pozůstalí – musela podniknout kroky, aby se vyhnula uzavření.

Skupinu založila v listopadu 2021 42letá Charlet Crichtonová poté, co utrpěla nežádoucí reakci na očkovací látku společnosti AstraZeneca. Vakcína jí byla podána, když pracovala jako dobrovolnice v očkovacím centru ve Folkestone v Kentu. Špatná reakce vedla k tomu, že Crichtonová byla několik týdnů upoutána na lůžko a od té doby byla nucena vzdát se svého podnikání v oblasti sportovní terapie, které provozovala třináct let.

„Založila jsem skupinu, protože jsem na internetu našla lidi, kteří jsou na tom podobně jako já. A měli jsme pocit, že si o tom nemáme s kým promluvit kromě sebe navzájem,“ uvedla Crichtonová pro deník Daily Mail.

Její skupina je nyní jednou ze tří online skupin pro pozůstalé po obětech vakcíny, kterým byl v udělen status hlavního účastníka v rámci rozsáhlého vyšetřování covidové pandemie, které nyní v Británii probíhá. To znamená, že Crichtonová, která tvrdí, že po očkování trpěla zánětem myokardu, a další členové skupiny budou moci podávat svědectví v průběhu celého zákonem stanoveného procesu. 

V popisu stránky se zdůrazňuje, že není proti očkování, a účastníci se žádají, aby se zdrželi zveřejňování čehokoli, co by naznačovalo opak. „Velmi rychle jsme se naučili, že se musíme sami cenzurovat, jinak nás zavřou,“ dodala a vysvětlila, že její vlastní komentáře byly dříve blokovány s vysvětlením, „aby se zabránilo zneužití“.

V jednom případě byl prý její účet dokonce zakázán poté, co Meta prohlásila, že nesplňuje standardy. Jiným byly zase kvůli vlastním komentářům příspěvky jednotlivých uživatelů skryty. „Je to velmi obtížné, my jen chceme mluvit o tom, čím procházíme,“ dodala Crichtonová.

Při jiné příležitosti se YouTube pokusil cenzurovat video právníků, kteří vypovídali v rámci covidového vyšetřování o vakcínách. Streamovací gigant uvedl, že klip porušuje „lékařskou dezinformační politiku“. Podobným varováním před dezinformacemi byly označeny i záběry Stephena Bowieho, člena Skotské skupiny pro zranění po očkování, který po očkování utrpěl mozkovou mrtvici a krevní sraženiny.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

COVID-19

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: Jakub Makarovič

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Tomu věří neúspěšní. Plukovník rozebral dezinfo. A na koho cílí

21:50 Tomu věří neúspěšní. Plukovník rozebral dezinfo. A na koho cílí

Plukovník Ivo Zelinka byl hostem podcastu Čestmíra Strakatého. A řeč byla o ruské válečné propagandě…