Oběti železné opony mají u hranic s Rakouskem památník

24.10.2014 12:10

Oběti železné opony na hranicích mezi jižní Moravou a Dolními Rakousy připomíná nový památník. Vyrostl nedaleko Mikulova na Břeclavsku. Tvoří jej 53 ocelových stél zapuštěných do země. Na každé je laserem vypálené jedno jméno, řekl dnes ČTK Miroslav Kasáček z občanského sdružení Paměť. Lidé při pokusech o přechod hranice nejčastěji umírali po střelbě pohraničníků nebo po zásahu elektrickým proudem.

Oběti železné opony mají u hranic s Rakouskem památník
Foto: mikulov.cz
Popisek: Mikulov

Mezi vysokými stélami zapuštěnými do betonové desky mohou lidé volně procházet. „Dojem je impozantní, zejména když vychází a zapadá slunce," uvedl Kasáček. Slavnostní otevření naplánovalo sdružení na 21. listopadu, kdy se v Mikulově uskuteční také mezinárodní konference.

S financováním památníku za dva miliony korun pomohla Evropská unie. Nyní ještě zbývá upravit okolní terén a přidat odpočinkové prvky pro turisty a cyklisty. Památník navržený Tomášem Pilařem totiž stojí u Stezky svobody, která je dalším výsledkem činnosti sdružení Paměť. Stezka vede v místech někdejšího drátěného zátarasu, má 13 zastavení s panely v češtině a němčině.

Sdružení letos v létě představilo také nového průvodce pro chytré telefony, který popisuje příběhy spjaté se železnou oponou. Spojuje text, obraz, video a zvuk. Konkrétní příběh si mohou zájemci prostudovat na základě GPS souřadnic nebo QR kódu přímo v místech, kde se odehrál.

reklama

autor: dkr, čtk

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

20:13 „Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

Válka na Ukrajině přinesla do moderního válčení použití dronů a dalších bezpilotních letounů, které …