Objem veřejných zakázek ke konci listopadu klesl o 15,6 procenta

21.01.2016 10:45

Od ledna do konce listopadu loňského roku vypsali veřejní investoři 6979 výběrových řízení v hodnotě 244,25 miliardy korun. Počet se meziročně snížil o 14,7 procenta, hodnota klesla o 15,6 procenta. Vyplývá to z nejnovější analýzy analytické společnosti CEEC Research na základě dat uveřejněných ve Věstníku veřejných zakázek.

Objem veřejných zakázek ke konci listopadu klesl o 15,6 procenta
Foto: Hans Štembera
Popisek: Peníze, ilustrační foto

V listopadu veřejní investoři vypsali 482 výběrových řízení za 17,24 miliardy korun. Co do počtu jde o nejslabší loňský měsíc. Z hlediska objemu o třetí nejslabší po srpnu (13,4 mld. Kč) a říjnu (15,8 mld. Kč). „Přestože se ekonomice daří, stále se setkáváme s firemními nabídkami, které jsou nižší než realizační cena díla. Pokud má ale investor kvalitní lidi, dokáže i v takovém případě projekt kvalitně ukončit. Je otázkou, zda takovými zaměstnanci disponuje stát,“ uvedl ředitel developerské společnosti O.M.C. Invest Mário Červenka.

Z vypsaných výběrových řízení od ledna do konce listopadu jich státní instituce rozdělily mezi firmy 54 procent (132,4 mld. Kč). Skutečná částka, kterou firmy za svou práci dostaly, byla zhruba o desetinu nižší. Po odečtení zadaných a zrušených zakázek (zhruba 13 procent celkového objemu) zbývají v systému ještě soutěže za 80,1 miliardy korun.

Konkrétním dodavatelům bylo od ledna do konce listopadu zadáno 13 673 zakázek za 246,06 miliardy korun. Počet meziročně vzrostl o 11,8 procenta, objem se o 24,7 procenta snížil. Objem však značně ovlivnily velké zakázky společností Čepro, Net4Gas a České dráhy v celkové hodnotě 125 miliard korun v roce 2014 a 34 miliard korun v roce 2015. Po odečtení těchto mimořádných zakázek by objem reálně vzrostl o 5,1 procenta. Některá zadávací řízení stále probíhají, a proto lze očekávat, že v dalších měsících budou ještě data aktualizována a upřesněna.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

8:15 „Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

O tom, co skutečně přináší schválený migrační pakt diskutovali v pořadu Události, komentáře zástupci…