Oblíbenost hejtmanů: Nejlépe si vede Vaňhová, propadl Hašek, vyhrál Svoboda

31.05.2012 12:32

Sociální demokraté pykají za korupční aféru svého někdejšího předního politika Davida Ratha. Trest za tuto kauzu dopadá na ČSSD nejen v podobě částečného odlivu voličů na celostátní úrovni, ale i v poklesu oblíbenosti hejtmanů. Průzkum společnosti SANEP ukázal, že v tuto chvíli je nejoblíbenějším šéfem kraje jediný neoranžový pražský primátor Bohuslav Svoboda (ODS). Dosud nejoblíbenější jihomoravský hejtman Michal Hašek ztratil 10 procent příznivců.

Oblíbenost hejtmanů: Nejlépe si vede Vaňhová, propadl Hašek, vyhrál Svoboda
Foto: Hans Štembera
Popisek: Exprimátor Bohuslav Svoboda

Podle průzkumu společnosti SANEP se nejoblíbenějším hejtmanem stává šéf kraje Praha a zároveň primátor hlavního města Bohuslav Svoboda (ODS). Do karet mu přitom hraje to, že jako jediný nehájí barvy ČSSD a tudíž na něj nedoléhá kauza dnes již bývalého hejtmana Středočeského kraje Davida Ratha. Průzkum, který se uskutečnil až po Rathově zatčení, už ukazuje první dopad celé kauzy na kraje.

Nejméně ztratila ústecká hejtmanka Vaňhová

„Pražský primátor, který si oproti březnu tohoto roku polepšil o dvě příčky, je pak jediným z představitelů krajů, který obdržel více jak nadpoloviční většinu kladných hlasů. Až druhou pozici tak obsadil sociálnědemokratický hejtman Jihomoravského kraje Michal Hašek (ČSSD), který se v předchozích průzkumech společnosti SANEP těšil tradičně nejvyšší oblibě obyvatel tamního územně samosprávního celku. Třetím nejlépe hodnoceným představitelem kraje se v květnu tohoto roku stal Milan Chovanec, který stojí v čele Plzeňského kraje. Nejhůře hodnoceným hejtmanem se pak aktuálně stal hejtman Královéhradeckého kraje Lubomír Franc,“ informuje SANEP.

Celý průzkum ZDE

Stojí za pozornost, že Hašek obdržel o celých deset procent kladných hlasů méně než v březnu, hejtman Karlovarského kraje Josef Novotný si pohoršil dokonce o celých 15 procent. V průměru ztratili hejtmani zastupující ČSSD asi sedm procent sympatizantů. Sluší se dodat, že samotný Rath do průzkumu oblíbenosti již nebyl zahrnut, protože se vzdal svého postu.

Zajímavá je ještě jedna okolnost. Poměrně dobře si v průzkumu oblíbenosti vedla hejtmanka Ústeckého kraje Jana Vaňhová. Oproti ostatním sociálně demokratickým politikům ztratila pouze 0,6% kladných hlasů občanů oslovených v průzkumu, a s tímto výsledkem si mezi oranžovými politiky vedla zdaleka nejlépe. Svou roli tu mohl podle společnosti SANEP sehrát i fakt, že je jedinou ženou mezi hejtmany, přičemž lidé si často korupční jednání spojují spíše s muži. Je také třeba mít zřeteli zprávu ministerstva financí, z níž vyplývá, že v Ústeckém kraji nebylo odhaleno žádné zneužívání evropských dotací.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

8:15 „Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

O tom, co skutečně přináší schválený migrační pakt diskutovali v pořadu Události, komentáře zástupci…