Oblíbený expert ČT Anýž se těší: Trump se nakonec zasype sám

25.08.2018 12:25

Redaktor serveru Aktuálně.cz Daniel Anýž dlouhodobě sleduje především americkou politiku. Také proto je často zván do České televize jako odborník na tamní dění. Nešetří především kritikou 45. prezidenta USA Donalda Trumpa. Prokázal to i ve svém aktuálním komentáři, kde napsal, že Trump se dříve či později zničí sám. Stačí ho nechat mluvit.

Oblíbený expert ČT Anýž se těší: Trump se nakonec zasype sám
Foto: White house
Popisek: Donald Trump

Bývalý Trumpův právník Michael Cohen, o němž se mluví jako o muži vhodném na černou práci, se rozhodl promluvit před vyšetřovateli, kteří zjišťují, zda a případně jak pomáhali Rusové Trumpovi vyhrát volby. Prozatím to nevypadá, že  vyšetřovatelé získali nějakou zásadní stopu v této kauze, takže je příliš brzy mluvit o sesazení Trumpa z pozice prezidenta.

Anýž se však domnívá, že Donald Trump dříve či později zničí sám sebe. Čím víc bude mluvit a psát na twitteru, tím blíž prý bude vlastní zkáze. „Američané ještě nejsou s Trumpem tak daleko, aby souhlasili s jeho odvoláním z funkce. Ale zároveň je stále zřetelnější, že tenhle prezident se nejspíš zasype sám. Svými tweety a lhaním,“ napsal doslova Anýž.

Cohen se přiznal, že jako Trumpův prostředník zaplatil peníze dvěma ženám, které měly pletky s Trumpem a prezidentský kandidát si to přál utajit. „Přímé propojení na volby je podstatné, vyplacení peněz oběma dámám je v takovém případě nezákonné. Trump se zde stává spolupachatelem trestného činu, porušení zákona o financování volebních kampaní, ke kterému se už sám Cohen vyšetřovatelům přiznal,“ podotkl Anýž.

Ale na sesazení Trumpa z pozice prezidenta to nestačí. To se podaří jen tehdy, když návrh podpoří dvě třetiny obou komor Kongresu, ale především v Senátu se to prozatím nemůže podařit. Trumpovi republikáni tam mají většinu a svého prezidenta nesestřelí. Zvlášť, když se ukazuje, že prezident má stále podporu svých voličů.

„Ale zároveň víme, že v širším záběru amerického voličstva je prezident nejen setrvale nepopulární, a ještě přibývá těch, kdo začínají mít Trumpa dost. Americká ekonomika je přitom ve skvělé kondici, nezaměstnanost je rekordně nízká, po dlouhé stagnaci začaly růst mzdy i střední a nižší třídě, akciový trh je silný jako býk. A přesto Trumpa hodnotí pozitivně jen 43 procent Američanů,“ doplnil redaktor, který to přičítá tomu, že Trump příliš málo propaguje úspěchy své vlády. Nevěnuje pozornost tomu, že ekonomika je silná, zaměstnanost klesá a hospodářství přiměřeně šlape. Místo toho neustále útočí na média a mluví o honu na čarodějnice kdykoli přijde řeč na možné ovlivňování amerických voleb Ruskem. Je v podstatě v defenzivě, protože nevěnuje pozornost takřka ničemu jinému. Pokud bude pokračovat ve stejném duchu i nadále, jednoho dnes se prý zničí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

21:38 „Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

Zrezivělý památník; víc, než se na pohled zdá. Jména škodováckých obětí druhé světové války po necel…