Obrana v pondělí uzavře smlouvu na nákup dvou nových letounů CASA

14.12.2019 8:42

Ministerstvo obrany v pondělí uzavře smlouvu na dodávku dvou nových taktických transportních letounů CASA C-295MW. Zároveň zástupci úřadu podepíšou smlouvu na modernizaci současných čtyř strojů. ČTK to dnes sdělil Jakub Fajnor z tiskového oddělení Ministerstva obrany. Za nová letadla obrana zaplatí asi 2,3 miliardy korun bez DPH, modernizace přístrojů a avioniky bude stát 360 milionů korun bez DPH.

Obrana v pondělí uzavře smlouvu na nákup dvou nových letounů CASA
Foto: Hans Štembera
Popisek: Letadlo CASA C-295 se do hangáru na letišti Praha- Kbely celé nevejde. Ocas musí být venku

Smlouvy za Ministerstvo obrany podepíše náměstek ministra obrany pro řízení sekce vyzbrojování a akvizic Filip Říha, za španělského výrobce letounů Airbus Defence and Space generální ředitel její divize Military Aircrafts Alberto Gutierrez Moreno.

Obě zakázky již v minulosti Ministerstvo obrany předložilo vládě. Za dva nové stroje obrana zaplatí 2,29 miliardy korun bez DPH. Součástí zakázky bude i pořízení náhradních dílů, měřicí techniky a pozemního vybavení. Základní verze letadel by měla být levnější než v roce 2009, kdy Ministerstvo obrany pořídilo v současné době používané čtyři stroje. O jejich nákupu za více než 3,5 miliardy korun rozhodla druhá vláda Mirka Topolánka (ODS) v dubnu 2009, kdy už byla v demisi poté, co jí Sněmovna vyslovila nedůvěru. Okolnostmi nákupu se dosud zabývá soud.

Armáda dlouhodobě avizuje, že dva nové transportní letouny potřebuje kvůli náhradě dosluhujících Jak-40 i kvůli rostoucím požadavkům. Používá je k výcviku, přepravě vojáků na zahraniční mise, jeden stroj také dlouhodobě slouží v pozorovací misi MFO na Sinajském poloostrově.

Nyní používané letouny CASA čeká modernizace, během níž dostanou nové komunikační přístroje a avioniku. Ministerstvo za ni zaplatí podle Fajnora 360 milionů korun, původně obrana počítala s nižší pořizovací cenou asi 200 milionů korun.

Modernizaci navigačního vybavení letounů vyžaduje projekt Evropské unie Single European Sky (Jednotné evropské nebe).

reklama

autor: čtk

Ing. Marian Jurečka byl položen dotaz

Demokracie

Přijde vám demokratické někoho vyloučit ze strany a rozhodovat o tom bez toho, aniž by byl dotyčný na jednání pozván a měl možnost se hájit? A opravdu si myslíte, že to jak se vyjadřuje Svoboda je důvod, proč vám klesají preference? Já teda nevím, ale mě jste zklamali tím, jak nás necháváte na holi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Už se perou! Před volbami je v komisi dusno. „Uršula“ má problém

8:21 Už se perou! Před volbami je v komisi dusno. „Uršula“ má problém

Ani nenastoupil. Německý europoslanec Markus Pieper měl reprezentovat v EU malé a střední podniky. J…