Obrana zveřejní výsledky testů ochrany letadel CASA

15.07.2013 6:33

Ministerstvo obrany dnes oficiálně představí výsledky testů ochranného systému letadel CASA. Systém již plně funguje a nebrání nasazení dopravních strojů v zahraničních bojových operacích.

Obrana zveřejní výsledky testů ochrany letadel CASA
Foto: hns
Popisek: Letadlo CASA

Obrana výsledky představí na vojenském letišti ve Kbelích. Zúčastní se ministr Vlastimil Picek, náčelník generálního štábu Petr Pavel a ředitel zprostředkovatelské firmy Omnipol Michal Hon.

Armáda nechtěla letadla nasadit do bojových operací, dokud nebude ochranný systém fungovat. Kvůli jeho nedostatkům platil Omnipol ministerstvu obrany milionové pokuty. Společnost se bránila tvrzením, že jiné armády stejné stroje v zahraničních misích používají.

Nefunkčnost systému nebránila běžnému provozu dopravních strojů. Vojenští piloti na nich nalétali několik tisíc hodin. Stroje používali například při transportu vojáků do mise v Kosovu.

Předražený nákup letounů

Nákup letadel CASA byl od počátku mnohými odborníky i médii kritizován jako předražený. Kvůli obchodu je vyšetřována bývalá ministryně obrany Vlasta Parkanová (TOP 09) a její náměstek Jiří Staněk. Oba vinu odmítají.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: adr, čtk

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…