Obrat v konfliktu na Ukrajině? Na východě prý zavládlo příměří

18.06.2014 7:06

Na příměří se v úterý údajně dohodli vzbouřenci na východě Ukrajiny s armádou. Oznámil to zpravodajský server Cenzor s odvoláním na informace ukrajinských vojáků. Příměří prý začalo platit zhruba od sedmé hodiny večerní SELČ v celé oblasti „protiteroristické operace", tedy v Luhanské a Doněcké oblasti. Podle mluvčího Kremlu Dmitrije Peskova o možném zastavení palby spolu telefonicky hovořili ukrajinský a ruský prezident.

Obrat v konfliktu na Ukrajině? Na východě prý zavládlo příměří
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Mládež na náměstí, kde se slavil Den Ruska

Peskov podle stručné zprávy agentury Interfax sdělil, že ruský prezident Vladimir Putin a jeho ukrajinský protějšek Petro Porošenko hovořili o „aktuálních otázkách dvoustranných rusko-ukrajinských vztahů" a „rovněž se dotkli možného zastavení palby v oblasti bojových akcí na jihovýchodě Ukrajiny".

Ze zprávy není jasné, kdy se telefonický rozhovor uskutečnil. Zda to bylo ještě před informací o tom, že se armáda a proruští povstalci údajně dohodli na příměří, nebo až potom.

Putin podle Peskova také v souvislosti s dnešním úmrtím dvou ruských novinářů v oblasti bojů na Ukrajině zdůraznil nutnost zajištění bezpečnosti pracovníků sdělovacích prostředků.

Těla mrtvých a raněných byla odvezena z celé fronty

Z luhanského letiště, které se v posledních dnech stalo místem prudkých bojů, byla podle ukrajinského serveru Cenzor vyvezena těla mrtvých ukrajinských výsadkářů. Šlo zřejmě o 49 mužů, kteří minulou sobotu zahynuli při katastrofě ukrajinského armádního letadla sestřeleného proruskými radikály.

„Těla zraněných a zabitých byla vyvezena z celé fronty," uvedl jeden z ukrajinských velitelů Vasilij Budyk. Z města Horlivky, které leží v Doněcké oblasti, vyjela podle něj kolona s 25 mrtvými vojáky dněpropetrovské výsadkové brigády. Jako živé štíty prý cestovali na automobilech zajatí příslušníci ukrajinské armády.

Jde zřejmě o vůbec první klid zbraní, který znepřátelené strany během proruského povstání na východě Ukrajiny mezi sebou dohodly. Příměří v Doněcké a Luhanské oblasti v minulých dnech slíbil vyhlásit i prezident Petro Porošenko jako součást svého mírového plánu. Prezident chce zastavením palby umožnit povstalcům, aby složili zbraně a odešli do Ruska. Vzbouřenci ale jakýkoli dialog s Porošenkem odmítají a jeho mírovým plánům nevěří.

Porošenko podle agentury DPA seznámil se svým mírovým plánem německou kancléřku Angelu Merkel. Jeho součástí je i vytvoření desetikilometrového nárazníkového pásma podél ukrajinsko-ruských hranic, aby mohli Ukrajinci účinně zabraňovat pronikání ruských diverzantů a zbraní na ukrajinské území.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: vam, čtk

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…