Obří protesty v Německu. Staví se šibenice

14.01.2024 8:41

Od pondělí otřásají Německem protesty farmářů. Zemědělci dávají najevo, že se jim ani trochu nelíbí odebrání dotací na zemědělskou naftu. Mnoha zemědělci cloumá hněv z více důvodů. Zemědělci si stěžují, že jsou na ně kladeny stále větší nároky, a to jak z pohledu péče o krajinu, tak z pohledu kvality potravin. Ale současně jim stát bere dotace a lidé si odmítají za kvalitní jídlo připlácet. A to podle zemědělců není v pořádku. Právě proto farmáři vyrazili do ulic. V rámci protestů zemědělců v Bavorsku byla na kraji silnice postavena šibenice.

Obří protesty v Německu. Staví se šibenice
Foto: Hans Štembera
Popisek: Venkov - ilustrační foto

Řadu německých měst, ale i dálnic brzdí a blokuje tolik traktorů, že hněv farmářů nelze přehlížet.

Na první pohled to vše souvisí s plánovanými škrty spolkové vlády, které mají vyrovnat černou díru ve výši 60 miliard eur v jejím rozpočtu v letech 2023 a 2024,“ napsal k protestům server Local.de s tím, že tzv. semaforová kolice sociálních demokratů, liberálů z FDP hledala dlouhé týdny cesty, jak ušetřit a kde případně vybrat více na daních. „Obětí škrtů se nakonec staly dvě zemědělské dotace: daňová úleva na nákup zemědělské a lesnické techniky a dotace na nákup zemědělské nafty,“ uvedl server.

Jedním dechem však dodal, že snížení dotací v podstatě bylo jen poslední kapkou v kotli vařícího se hněvu farmářů. Konkurence na světových trzích je opravu veliká a situace na trzích i kvůli válce na Ukrajině je tak nestálá, že se ani střední a menší zemědělské podniky bez dotací neobejdou. Server Local upozornil, že bez těchto dotací by střední a menší německé farmářské podniky krachovaly.

Anketa

Jste pro zrušení koruny a zavedení eura v ČR?

94%
hlasovalo: 57766 lidí
„Ačkoli dotace na zemědělskou naftu tvoří pouhých šest procent dotací od německé vlády, snížení bylo považováno za další známku zanedbání pro bojující odvětví a za to, že tvrdá práce farmářů a přínos pro společnost prostě nejsou uznávány,“ napsal server.

Zemědělci také tvrdí, že čelí čím dál většímu tlaku, aby zajistili lepší podmínky pro život hospodářských zvířat, aby pečovali o krajinu a tak podobně – a toho tlaku prý už zkrátka a dobře bylo moc. „Ale zatímco spotřebitelé požadují vysoce kvalitní, etické produkty – zejména maso –, nezdá se, že by existovala odpovídající chuť za ně platit, říkají farmáři,“ píše Local.de.

V Německu působí asi 263 tisíc zemědělských podniků a celkově toto odvětví zaměstnává asi jeden milion lidí. Za poslední čtvrt století se počet zemědělských firem postupně snižoval. Dnes je asi na polovině toho, kde byl v roce 1998. „Podle výzkumu zveřejněného na Fragenstaat.de se v Německu každý rok zavře kolem 3500 zemědělských podniků,“ napsal server.

The Local také upozornil, že případné zrušení dotací na pohonné hmoty znamená pro farmu, která spotřebuje asi 13 tisíc litrů nafty za rok, náklady vyšší asi o 1000 eur.

 V rámci protestů zemědělců v Bavorsku byla na kraji silnice postavena šibenice.

Velké množství traktorů se seřadilo na volném prostoru do obřího nápisu zuviel ist zuviel, který se rozzářil jako obří vzkaz vládě do Berlína ve chvíli, kdy traktoristé v noci rozsvítili světla. Ze zemědělských strojů vzniklý nápis lze přeložit jako „čeho je moc, toho je příliš“. Na obří nápis upozornil server nejčtenějšího německého deníku Bild.

Server německého listu Süddeutsche Zeitung upozornil, že sociálnědemokratický kancléř Olaf Scholz vyzval své spoluobčany k umírněnému vystupování, a to i v rámci probíhajících protestů. Vedle toho ale přišel i s kritikou do vlastních řad. „Pokud se protesty, které jsou samy o sobě legitimní, obrátí – plošně – v hněv nebo ignorování demokratických procesů a institucí, pak všichni prohrajeme. Prospěch z toho budou mít jen ti, kteří pohrdají naší demokracií,“ varuje kancléř.

„Teď vím, také z osobní zkušenosti z posledních měsíců – argumenty nás mohou unavovat a podněcovat nejistotu. Ani ve vládě ne vždy vše fungovalo tak, jak si myslím, že by mělo. Letos se musíme zlepšit. Co je součástí demokracie vedle argumentů, je kompromis,“ dodal kancléř Scholz.

Prezentaci šibenic v rámci demonstrací ostře odsoudil.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Miloš Polák

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Všichni liberálové, včetně Scholze, se zaklínají demokratickými principy., Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskuseruský medvěd , 14.01.2024 13:38:15
A kam nás všechny ty principy dovedly? V první řadě k tomu, že politické elity přestaly naslouchat lidem. Dovedly nás k válce a nenávisti. Dovedly nás do houfu krizí. Dovedly nás k pozitivní diskriminaci. Dovedly nás na pokraj hospodářské krize, jakou si ani neumíme představit. Dovedly nás ke strachu, vzaly nám budoucnost a ničí morálku... Jistěže za to nemohou ony principy, ať už si pod nimi představíme cokoli. Mohou za to politici, kteří slouží mamonu, násilí, pokrytectví a lži... Z demokracie a jejích principů tihle zločinci udělali akorát děvku, která jde s každým...

|  17 |  0

Další články z rubriky

Proč jste to dovolili? Kdo pro to hlasoval? Wilders burcoval v Budapešti

20:15 Proč jste to dovolili? Kdo pro to hlasoval? Wilders burcoval v Budapešti

„Dnes čelíme dvěma velkým existenčním hrozbám; woke kultuře a imigraci,“ řekl na konzervativní konfe…