Obstrukce se nevyplácí. Poslanci přijdou o cestu do Izraele

03.11.2011 18:24

Kvůli obstrukcím opoziční ČSSD, která dva dny a dvě noci po sobě ve sněmovně blokovala přijetí vládních návrhů, přijde sedm poslanců o cestu do Izraele. Delegace do této blízkovýchodní země přitom byla plánována již půl roku. Čeští zákonodárci měli do země v neděli odletět vládním speciálem. V Izraeli se měli setkat se členy místního parlamentu, zástupci ministerstva obrany a zahraničních věcí i s členy jeruzalémské metropolitní policie.

Obstrukce se nevyplácí. Poslanci přijdou o cestu do Izraele
Foto: Hans Štembera
Popisek: Den otevřených dveří ve sněmovně

Předsednictvo sněmovny však cestu na poslední chvíli zatrhlo. Hrozilo totiž, že by kvůli ní v neděli chyběli na jednání sněmovny čtyři koaliční poslanci. Vládní strany však teď nemohou postrádat jediného člověka. Aby Sněmovna zůstala usnášeníschpnou, musí v nich zasedat minimálně třetina všech poslanců - tedy 67. Kdyby navíc poslanci měli o zákonech, které už jednou vrátil Senát, hlasovat, potebovala by koalice 110 hlasů, aby je protlačila.

Bublan píše omluvný dopis

Teď píšu omluvný dopis. Je to nepříjemnost, těžko jsme hledali termín, který by vyhovoval všem stranám. Kdyby to bylo měsíc dopředu, tak by to šlo, ale takhle," postěžoval si předseda branně-bezpečnostního výboru František Bublan (ČSSD), který výpravu zařizoval.

Z původní devítičlenné delegace tak do Izraele zamíří pouze dva lidí - členové přípravného propagačního festivalu České republiky poletí běžnými linkovými spoji. Ty však těžko dokážou do země dopravit materiály k připravované výstavě, jejichž přepravu měl zajistit vládní spoj.

Gazdík: Je to předražené

Podle koaličního poslance Petra Gazdíka (TOP 09) důvod na zrušení cesty nesouvisí se současnou situací ve Sněmovně, ale s neúměrnou finanční náročností výpravy. "Pan poslanec Bublan měl vysvětlit, proč do Izraele jede hned sedm poslanců. A to neudělal," řekl Gazdík serveru Aktuálně.cz.

Čtěte také:

Obecní zastupitelé a prezident jsou nejdůvěryhodnější. Sněmovna propadá
Sněmovna řeční už 17 hodin. Boj opozice s koalicí nekončí

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: qot

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…