Obvinění z rozvracení vlády i Kalouskův košilatý vtip. To si Zeman vykoledoval chválou Babiše a popichováním Bakaly

09.04.2014 17:35 | Zprávy

Miloš Zeman poblahopřál ministru financí k „mistrovskému kousku“, který se mu prý povedl při vyjednávání s vlastníkem OKD. Současně prezident kritizoval podnikání Zdeňka Bakaly. Politolog Petr Sokol ParlamentnímListům.cz vysvětlil, co hlava státu sleduje pochvalou Babiše. K věci se vyjádřil i podnikatel Radim Jančura. Podle něj byla chyba privatizovat doly, nicméně majitel má prý právo zavřít svou firmu a zaměstnance vyplatit.

Obvinění z rozvracení vlády i Kalouskův košilatý vtip. To si Zeman vykoledoval chválou Babiše a popichováním Bakaly
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Miloš Zeman

Zeman ve svém projevu na konferenci sdružení Czech Top 100 s názvem „Úspěchy a otazníky české ekonomiky v posledním čtvrtstoletí“ nejprve kritizoval podnikání Zdeňka Bakaly a poté pochválil šéfa hnutí ANO za vyjednanou dohodu se společností New World Resources (NWR) ohledně Dolu Paskov.

Anticena pro Bakalu

V rámci soutěže Podnikatel roku by se měla podle prezidenta udělovat i anticena po vzoru Zlatých malin u Oscarů. „A v souvislosti s děním kolem firmy New World Resources bych měl i adepta na tuto cenu,“ neodpustil si prezident poznámku na adresu Zdeňka Bakaly, který je spoluvlastníkem zmíněné společnosti, pod níž patří OKD.

„Vzdávám čest baťovským, nikoliv koženým, podnikatelům. Vzdávám čest těm, kdo zisk ze své produkce reinvestují a nekupují si tryskáče a jachty a nezabývají se tím, čemu Thorstein Veblen říkal prestižní spotřeba – když nedokážu přesvědčit svojí vlastní osobností, snažím se přesvědčovat věcmi, které jsem si nakoupil a které jsou kolem mě,“ uvedl prezident s tím, že případ šumavského bunkru by podle něj mohl být ilustrací prestižní spotřeby. Prezident tak již podruhé nepřímo zmínil podnikatele Bakalu v narážce na jeho rezidenci v Modravě.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Petr Kupka

Mgr. Ondřej Krutílek byl položen dotaz

Je podle vás správné, že třetí nejsilnější frakce nemá žádné zastoupení ve vedení EP?

Vždyť ti politici zastupují spoustu občanů, kteří jim asi z nějakého důvodu dali svůj hlas. A i když jde zjevně o kritiky toho, jak EU funguje, upřímně, není ta kritika na místě a obecně není kritika potřeba? Nemyslíte, že je třeba, aby se fungování EU změnilo? Na mě to teď působí tak, že tam rozhod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

OH bez politiky? Lež, připomínají vědci. Hitler, Mnichov, bojkoty, zde přehledně

6:48 OH bez politiky? Lež, připomínají vědci. Hitler, Mnichov, bojkoty, zde přehledně

Zastřelení rukojmí v Mnichově, Melbournská krvavá lázeň, mrtví v Tibetu, fašistická berlínská olympi…