Ocenění odbojáři: Odboj proti komunismu byl náplní našeho života

16.11.2012 18:28

Za vrcholné období života označila svůj odpor proti komunistickému režimu v bývalém Československu někdejší mluvčí Charty 77 Zdena Tominová. Ministerstvo obrany jí dnes oficiálně zařadilo mezi účastníky takzvaného třetího odboje. Podobná ocenění podle ní mohou dnes lidem připomenout, jak tuhý byl komunistický režim. Další uznaný odbojář Ivan Kožíšek si chtěl v éře totality "žít po svém". Protože chodil do kostela nebo opisoval samizdatovou literaturu, byl dokonce uvězněn.

Ocenění odbojáři: Odboj proti komunismu byl náplní našeho života
Foto: Hans Štembera
Popisek: Alexandr Vondra

Tominová se nepovažuje za odbojářku. "Jsem odporář, kladla jsem režimu aktivní odpor," uvedla. "Bylo to svým způsobem vrcholné období mého života, kdy člověk nasadil opravdu všechno pro něco, čemu opravdu věřil," řekla ČTK o době, kdy se pohybovala mezi tehdejšími disidenty. Před jejím bytem sedávali policisté, na cestách městem byla sledována muži v autech. "Není to snadné se do takové situace dostat," uvedla Tominová.

Přestal jsem si nechat vymývat mozek

K disentu a později Chartě 77 se dostala přes prostředí literátů, ve kterém se pohybovala. Podobní lidé podle ní k odporu proti komunismu přirozeně tíhli, neboť jim byla upírána svoboda slova či publikování.

Kožíšek dospěl k protikomunistické činnosti sám od sebe. Jeho otec byl věřící komunista. "Když jsem začal brát rozum, tak mě to tak sralo, že jsem si přestal nechat vymývat mozek," řekl ČTK. Podle něj mu vadily rozpory mezi tím, co se oficiálně říkalo, a socialistickou realitou. V dětství ho prý rodiče do ničeho nenutili, později chtěl žít podobně svobodným životem. "Půjčovali jsme si knihy od evangelického faráře, desetkrát jsme je opsali," popsal svůj podíl na šíření samizdatů.

Později podepsal Chartu 77. Tehdejší policii se podle něj nelíbilo ani to, že v jeho domě v Rumburku se scházeli mladí lidé, aby zde například četli knihy. Policistům nicméně trvalo dlouho, než mu mohli uškodit, neboť žil jako příkladný otec rodiny, řekl.

Ministr obrany dnes oficiálně uznal celkem 14 žijících odbojářů proti komunismu

Tominová je zděšená z úspěchu komunistů v nedávných krajských volbách. Lidé podle ní mají krátkou paměť. Komunisté sice nebyli dlouho u vlády a může panovat frustrace z korupce v demokratických stranách, ale komunistická ideologie zůstává nedemokratickou, uvedla. Ocenění lidí, kteří proti komunismu bojovali, tak považuje za výrazný příspěvek k oživení pohasínající paměti lidí. "A ne aby vzpomínali na levné činže a říkali si, že na tom stojí společnost," dodala Tominová.

Ministr obrany dnes oficiálně uznal celkem 14 žijících odbojářů proti komunismu. Dalším šesti zásluhy přiznal in memoriam. Za rok platnosti zákona o protikomunistickém odboji byl status odbojáře přiznán 223 lidem.

Zákon o třetím odboji začal platit symbolicky v den 22. výročí sametové revoluce, tedy 17. listopadu loňského roku. Uznaní účastníci protikomunistického odboje obdrží peněžité ocenění 100.000 korun, pozůstalí manželé a manželky po nich poloviční částku.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

MUDr. Ladislav Václavec byl položen dotaz

Zdraví máme jen jedno

Pane senátore, hlasoval jste pro senátní novelu zaměstnávání zahraničních zubařů u nás. Tito studenti medicíny, možná lékaři mají pracovat pod dohledem českého l=kaře, který asi podle vás nemá co na práci a tak bude dohlížet. Bez řádně ukončené zkoušky z českého jazyka a slevovat z náročnosti aproba...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Ukrajina nás podvedla.” Plno sprostých slov z Británie. Vysoká místa

21:55 „Ukrajina nás podvedla.” Plno sprostých slov z Británie. Vysoká místa

„Co jsme od února 2022 naučili Putina? Jen to, že jsme banda totálně zas *aných vtipálků a klaunů,“ …