Ochrana osobních údajů aneb jak pohodlně plnit požadavky jejich nositelů

13.12.2019 17:48

Jak snadno vyhledat a následně osobní údaje i citlivá data? GORDIC přináší efektivní řešení. Vyhláška o kybernetické bezpečnosti, nařízení GDPR i další právní předpisy značně změnily přístup ke zveřejňování osobních údajů a citlivých dat. Navíc daly občanům právo požadovat po organizacích anonymizaci, smazání či přenesení zpracovávaných osobních údajů. S nástrojem PDIL to však není žádný problém.

Ochrana osobních údajů aneb jak pohodlně plnit požadavky jejich nositelů
Foto: Gordic
Popisek: Gordic

Proč řešit ochranu osobních údajů?

Z výročního kybernetického reportu renomované auditorské společnosti Ernst and Young (EY) vyplývá, že většina kybernetických útoků se zaměřuje především na zisk osobních údajů a citlivých dat o zákaznících, vrcholovém managementu, obchodních partnerech a zaměstnancích. Pokud chcete zabránit zneužití vámi zpracovávaných osobních dat, musíte nastavit opravdu bezpečný systém zpracování a ochrany. Nejedná se pouze o legislativní povinnost, nýbrž o existenční nutnost. Dobrou zprávou je, že vám s tím vším pomůže multifunkční nástroj PDIL.

Pohodlná anonymizace

Potřebujete vyvěsit dokumenty o zakázce, dražební vyhlášce případně další povinné informace nebo pouze data, která chcete veřejnosti či obchodním partnerům nabídnout, ale zároveň musíte splnit povinnosti vyplývající ze současné legislativy na ochranu osobních údajů? Aplikace PDIL dokáže automaticky anonymizovat osobní a citlivé údaje v různých typech dokumentů. Díky tomu zveřejníte na webu či vývěsce veškeré potřebné informace a zároveň ochráníte osobní a citlivé údaje dotčených osob.

Rychlé vyhledávání

Nařízení GDPR dalo občanům právo požadovat smazání, přenesení či úpravu osobních údajů. Naprostá většina organizací si však není stoprocentně jistá, kde všude (respektive ve kterých úložištích) se osobní a citlivé údaje o konkrétních osobách mohou nacházet. I tento problém lze vyřešit aplikací PDIL, které stačí zadat konkrétní údaj a nástroj jej rychle vyhledá napříč všemi vybranými úložišti. Objevíte tak, kde se údaje o dané osobě skutečně vyskytují a následně s nimi můžete dále pracovat. Výrazně si tak ulehčíte práci při plnění různých práv nositelů údajů.

Přesné mapování

Hlavní problém většiny organizaci v rámci ochrany a zpracování osobních údajů představuje právě neschopnost identifikovat veškerá místa, kde se osobních údaje a citlivá data nachází. Zaměstnanci, klienti či obchodní partneři je často uvádí do různých formulářů, poznámek a dokumentů, kam osobní údaje primárně nepatří. V případě kybernetického útoku či kontroly ze strany dozorového orgánu představuje tento nepořádek veliký problém. PDIL vám pro tyto účely poskytne dokonalý přehled o všech zpracovávaných osobních a citlivých údajích napříč úložišti. Vám tak odpadne nutnost procházet soubor po souboru, databázi po databázi a místo toho získáte přehledný výstup, kde všude se objevují údaje toho či onoho typu (jméno, adresa, RČ apod.), což vám umožní sladit vaše procesy s platnou legislativou.

Možnost rozšířit báze vyhledávaných údajů

Jako uživatel si můžete do báze vyhledávaných údajů přidat své vlastní typy a skupiny údajů, a tím rozšířit spektrum vyhledávaných výrazů. Údaje lze do báze vyhledávání přidat jednoduše vypsáním textu nebo pomocí regulárních výrazů. Stejně tak můžete nástroji zakázat vyhledávání vámi vybraných údajů. Další přidanou hodnotou je schopnost samoučení, kdy nástroj sám přiřazuje nové výrazy do definovaných skupin údajů (např. nová jména a příjmení, názvy ulic, měst, telefonní čísla apod.).

Výhody:

  • Rychlá, jednoduchá, uživatelsky přívětivá aplikace
  • Práce s různými druhy souborů a databází
  • Schopnost samoučení nových výrazů
  • Vytváření vlastní báze vyhledávaných výrazů

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Komerční článek

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…