Ochrana sexuálních menšin, třídní nenávist. Pelikán na Primě vysvětloval své vize spravedlivé společnosti, Kubera se dobře bavil

24.04.2016 12:12

V nedělní Partii FTV Prima proti sobě zasedli ministr spravedlnosti za hnutí ANO Robert Pelikán a senátor a teplický primátor v jedné osobě Jaroslav Kubera (ODS). Přeli se o svobodu projevu v Česku. Kubera varoval, že se budeme snažit chránit uprchlíky, homosexuály a další skupiny, až to nakonec skončí tak, že nikdo raději neřekne nic o nikom, aby se nedostal do problémů. Případně rovnou do přeplněných věznic, kde chce Pelikán zaměstnat všechny vězně.

Ochrana sexuálních menšin, třídní nenávist. Pelikán na Primě vysvětloval své vize spravedlivé společnosti, Kubera se dobře bavil
Foto: Hans Štembera
Popisek: Senátor Jaroslav Kubera

V úvodu přišel na přetřes zásah české policie okolo tibetských vlajek. „Toto téma je zbytečně zveličované. Zaprvé všichni včetně policie řekli, že vše nebylo úplně v pořádku. Že není v pořádku, aby se policie ptala, kdo kam povolil vyvěsit vlajku. Takže se staly některé excesy, ale k žádnému vážnějšímu excesu tam podle mě nedošlo... Sněmovna má před sebou mnohem důležitější zákony a ty se bohužel nedaří projednat kvůli obstrukcím opozice,“ poznamenal člen vlády.

Kubera doplnil, že policie to nikdy nemá lehké. Je pod takovým drobnohledem, že by byli kritizováni, ať už by udělali cokoliv. „Policisté stejně nedokážou vystřelit, protože to složité vyšetřování, které se rozjede a které zkoumá, zda policista nemohl zbraní po pachateli spíš hodit, než  střílet,“ prohlásil ironicky. Sněmovna se ale podle Kubery měla zabývat prací policie v době čínské návštěvy, protože si podle jeho názoru počínala nestandardně, když hájila čínské aktivisty, které pravděpodobně dodala čínská ambasáda. K tomu se sluší dodat, že vládní koalice ANO, ČSSD a KDU-ČSL zabránila projednávání těchto incidentů na půdě zákonodárného sboru.

Svoboda projevu zůstala i dalším tématem hostů, když se přeli o trestné činy podněcování k nenávisti vůči třídě. Senátor coby starší muž, který již pamatuje mnohé, upozornil, že útoky na třídní nepřátele už jsme tu měli. Jak budeme korektně říkat slovo běloch. Běloch je opak slova černoch. A slovo černoch se ve Spojených státech říkat nesmí. Říká se Afroameričan. Jak se teda bude říkat bělochovi v Evropě?“ ptal se.

Pelikán svého oponenta krotil. Bude prý na soudech, jak příslušný zákon vyloží. Ministr se absolutně neobává, že by se z toho stal nebezpečný trend. Moderátor členovi kabinetu ihned položil otázku. „Potřebují vyšší ochranu lidé s odlišnou sexuální orientací?“ „Já jsem přesvědčen, že ano,“ zdůraznil ministr. Ten, kdo o tom pochybuje, by se měl zeptat homosexuálů, jakému tlaku byli nuceni čelit např. v období dospívání.

Kubera se mu v podstatě vysmál. „Dneska je to toto, zítra to bude něco jiného. A kde to skončí? Možná kdyby vaše televize vymyslela Gumáky, na které si ještě všichni pamatujeme, tak by se snad dostala do problémů,“ varoval. Nemluvě o tom, že do Evropy míří muslimští uprchlíci, kteří si o homosexuálech myslí své. A koho bude policie chránit v tomto sporu? Běžence, nebo homosexuály, až se dostanou do křížku?  

Ve druhé polovině pořadu se pánové věnovali situaci v českém vězeňství. Pelikán poznamenal, že by v dohledné době rád zaměstnal 100 procent českých vězňů. Kubera ho pochválil za bohulibou myšlenku, ale vyjádřil pochybnosti, zda se jim to podaří naplnit.

„My máme dobré zkušenosti se zaměstnáváním vězňů ve městě, protože oni pracovat chtějí. Trest jim líp utíká a ještě si vydělají nějakou kačku. Je to jiné, než když dostaneme pracovníky od úřadu práce, kteří musejí každou chvíli fasovat nové rukavice, protože je pravidelně buď ztrácejí, nebo je dokonce prodají,“ zlobil se Kubera.

Pelikán mu v tom dal za pravdu. Pokud jde o výdělky vězňů, s těmi to podle člena vlády není nijak slavné, protože většina peněz padá na umazání jejich dluhů. Vězni, kteří nepracují, totiž po „odkroucení trestu“ zjišťují, že jsou zadlužení až po krk, např. kvůli alimentům. Těmto propuštěným vězňům pak často nezbývá nic jiného, než se vrátit k páchání zločinů. Kdyby se živili poctivě, nebudou mít nikdy šanci své dluhy splatit.

Nakonec padlo pár slov také o elektronických náramcích pro vězně. Pelikán doufá, že se je podaří zařídit do roku 2017, ale vůbec si není jist tím, že se to podaří. Mimo jiné i proto, že máme složitý zákon o veřejných zakázkách. A pak je tu ještě jeden problém. Jsme příliš malý trh, takže se k nám zájemci o zakázku příliš nehrnou.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…