Očkovaní? Máte to špatně. „Datový vědec“ dostal za uši

22.11.2021 10:12 | Ze sítí

Možná jste již zahlédli obrázek, na kterém červení neočkovaní šíří koronavirus mnohonásobně více než očkovaní. Ovšem matematička Lucia Houfková má ke studii, ze které tento obrázek vychází, několik vážných poznámek. Jednak ti, kdo v ní vystupují jako očkovaní, byli očkováni relativně čerstvě a není tak zohledněno to, jak účinky vakcíny s časem vyprchávají. A jsou zde další faktory, které obrázek zpochybňují.

Očkovaní? Máte to špatně. „Datový vědec“ dostal za uši
Foto: Repro Facebook
Popisek: Infografika šíření varianty Delta

Anketa

Jste pro zavedení povinného očkování proti covidu-19?

80%
hlasovalo: 67636 lidí
Po internetu se šíří infografika o šíření koronaviru očkovanými a neočkovanými. Stojí za ní „datový vědec“ Petr Ludwig, kterého si čtenáři mohou vybavit jako propagátora nošení roušek a sloganu „moje rouška chrání tebe, tvoje rouška chrání mě“.

S odvoláním na magazín New Scientist Ludwig tvrdí, že očkovaní šíří virus méně.

„Mezi neočkovanými je rychlost: 5 -> 25 -> 125... Mezi očkovanými je rychlost: 2 -> 4 -> 8...“ nastiňuje posloupnost a žádá, aby si tento obrázek lidé sdíleli.

Ovšem matematička Lucia Houfková se na původní studii dívá jinak. Jednak z toho, kdy byla data sbírána, usuzuje, že očkovaní ve studii neměli od svého očkování déle než 5 měsíců. Což je významné, protože účinnost očkování s časem klesá. „Studie tedy nelze extrapolovat na delší období. U ochrany vůči infekci víme, že ochrana 3 měsíce drží a pak rychle klesá,“ říká a dodává, že klesající účinnost je dokonce ve studii zmíněna.

„Účinnost plného očkování proti přenosu na plně očkované kontakty byla 40%, a na neočkované osoby byla 63%. To mě zarazí, na první pohled to nedává smysl, ale pak si uvědomím, že očkovaní jsou spíše starší a blikne mi další kontrolka, že právě u rizikových může být pokles v čase od očkování větší, což znamená větší riziko z hlediska populace protože tito lidé končí častěji v nemocnici,“ upozorňuje také Houfková.

Kromě toho autoři studie také neměli informace o tom, zda kontakty měly negativní test nebo na test vůbec nešly. „Výsledek tak může být snadno ovlivněn i testovací strategii a motivací kontaktů nechat se testovat,“ vysvětluje.

„Petr Ludwig má ale jasno JEDNOU PROVŽDY a vůbec mu nevadí, že si vzal špatné procento (účinnost nákazy z plně očkovaného na plně očkovaného odhadli ve studii jako 40%) a že výsledek naměřený během pár měsíců není možné extrapolovat na delší období, nehledě na to, že na pokles s časem od očkování a i na pokles vzhledem k dřívější studii explicitně upozorňují,“ tepe matematička „datového vědce“.


Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: kas

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…