Očkování povinně, říká 38 procent Čechů

14.07.2021 8:41

Vadí vám, že očkovaní lidé mají mít výhody oproti lidem neočkovaným? Tak jste v menšině. Průzkum k očkování ukázal, že většina lidí počítá s tím, že očkovaní lidé mají být za své zodpovědné chování odměněni. Jenže rozdělení občanů na dvě kategorie může narazit u českých soudů.

Očkování povinně, říká 38 procent Čechů
Foto: Hans Štembera
Popisek: Národní očkovací centrum zřízené v multifumkční hale O2 universum

Anketa

Lídr které volební strany si zatím v kampani počíná nejzručněji?

27%
1%
1%
48%
1%
11%
hlasovalo: 13722 lidí

Iniciativa Cesta ven, jež pro vládu dělá marketingovou kampaň na podporu očkování, si nechala zpracovat průzkum, jak se Češi, Moravané a Slezané dívají na to, že lidé očkování proti covidu-19 budou mít větší svobodu pohybu, více výhod než lidé neočkovaní. Podle většiny respondentů je to tak v pořádku. Podle 38 procent dotázaných by očkování mělo být dokonce povinné.

„Podle průzkumu se přísnější nahlížení projevilo i jinde. Celých 38 procent lidí si očkování přeje jako povinnost a pro 67 procent je to cesta k rozvolnění současných opatření. V obou případech jde oproti jaru o nárůst. Jako podstatné vnímají Češi to, zda je k vakcínám skutečně plošný přístup. Ten se s pondělním otevřením míst, kde si lze pro vakcínu dojít bez registrace, stal prakticky realitou,“ napsal server Lidovky.cz

Právník Jan Strnad z advokátní kanceláře Vilímková Dudák & Partners však upozornil, že rozdělení občanů na dvě kategorie může tvrdě narazit u českých soudů. Ty mohou argumentovat např. tím,  že určitý stupeň ochrany poskytuje i prodělání nemoci a případně poukázat na to, že pokud má člověk v kapse negativní covid test, neměl by být diskriminován. „Jakékoliv opatření, které by poskytovalo výhody pouze očkovaným osobám by bylo diskriminační a v kontextu dosavadní judikatury by bylo pravděpodobně taktéž shledáno jako nezákonné,“ shrnul Strnad.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…