Očkovaní, vás to čeká za týden. „Těm sv*ním jde o váš majetek.“ Zavřený národ: Zaznělo vážné varování

17.11.2021 15:47

Proti plánu končícího premiéra Andreje Babiše zavést tzv. bavorský model, tedy aby se některých aktivit včetně návštěv restaurací mohli zúčastnit pouze ti, kdo byli očkováni nebo nemoc prodělali, už se začínají ozývat hlasy. Biochemik Omar Šerý už plán označil za „největší blbost“, protože pak podle něho budou očkovaní dále virus roznášet. Teze, že čerstvě negativně testovaný není bezinfekční, kdežto očkovaný ano, je nesmyslná,“ říká Ondřej Dostál od Pirátů. A přišla první výzva k neposlušnosti.

Očkovaní, vás to čeká za týden. „Těm sv*ním jde o váš majetek.“ Zavřený národ: Zaznělo vážné varování
Foto: Hans Štembera
Popisek: Povinné testování zaměstnanců Úřadu městské části Praha 8 na Covid 19 začalo. Všech 300 zaměstnanců městské časti se podrobí testům vždy v úterý a ve čtvrtek od 8 do 16 hodin

Premiér Andrej Babiš oznámil, že od pondělí bude platit tzv. bavorský model, tedy že nebudou platit vůbec žádné testy a jediná propustka do různých podniků bude buď očkování, nebo prodělání nemoci.

Na tento záměr už ovšem začaly přicházet stížnosti, například od biochemika Omara Šerého. „Největší novou blbostí, kterou náš stát nově provede, bude tzv. bavorský model, tedy nechat roznášet očkované osoby koronaviry všude s falešným pocitem, že jsou bezpečné. Povede to k dalšímu navyšování pozitivních osob, zaplňování nemocnic a nakonec i úmrtím,“ komentoval krátce.

A k tomuto modelu se ještě před vyhlašováním vyjádřil i bývalý koordinátor národního testování Marián Hajdúch. „Preferovaný bavorský model? Dobře, ale nejde z něj vyzobávat jen části, které se nám hodí do promořovačské strategie. On zahrnuje i řadu dalších opatření a restrikcí, například povinné PCR testování na školách,“ komentoval tuto změnu, když ještě nebyla jistá.

Opatření se nelíbí ani pirátskému expertovi na zdravotnictví Ondřeji Dostálovi. „Teze, že čerstvě negativně testovaný není bezinfekční, kdežto očkovaný ano, je nesmyslná,“ říká. Dále je podle něho nepřímé donucení k očkování obcházením zákonných pravidel pro povinná očkování. A plošné zákazy prý bez stavu nouze udělat nejde.

Proti lockdownu pak burcuje analytik Petr Markvart: „Tak, už je to tady, neočkovaní mají lockdown od pondělí, zbytek za týden. Dokud vám nedojde, že těmhle sviním jde o váš majetek, vaši svobodu a v konečném důsledku i o vaše životy, budou s vámi takhle jednat pořád dokola. Stará vláda zaprodanců, nová vláda zaprodanců, všichni stejní. Jenom jiné loutky týchž ďáblů.“

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: kas

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kdo se to vzalo? Fiala odjel z Bílého domu a začala „aféra“

12:40 Kdo se to vzalo? Fiala odjel z Bílého domu a začala „aféra“

O cestě premiéra Fialy do USA informovaly mezi českými médii i Novinky.cz, včetně upozornění na soci…