Od nové vlády: Uznávejte protilátky

16.11.2021 11:57 | Ze sítí

Švýcarsko začíná uznávat protilátky jako důkaz kovidové bezinfekčnosti. Test s dostatečným množstvím protilátek bude podkladem pro certifikát platný 90 dní. Europoslanec Tomáš Zdechovský, který za uznávání protilátek bojuje dlouhodobě, v tom vidí inspiraci i pro nás.

Od nové vlády: Uznávejte protilátky
Foto: Archiv TZ
Popisek: Tomáš Zdechovský, poslanec Evropského parlamentu za KDU-ČSL

Švýcarský test, jak referují Novinky.cz, musí splňovat standardy WHO a zájemce si jej musí hradit ze svého. Aktuální cena je asi 70 švýcarských franků, což odpovídá českému PCR testu, platnému týden (uvažuje se o zkrácení na tři dny).

Švýcarsko tak následuje Rakousko, které bylo při uznávání protilátek průkopníkem. Kratší doba platnosti certifikátu je dána tím, že doposud nebylo dostatečně prozkoumáno, jak dlouho se protilátková imunita v těle drží.

PODROBNOSTI ZDE

V Česku se o uznávání protilátek také vášnivě diskutovalo. Tématem se intenzivně zabýval časopis Reflex podle kterého snahy vždy troskotaly především na odporu náměstkyně ministra zdravotnictví Martiny Koziar Vašákové.

Premiér Andrej Babiš svůj postoj v průběhu času měnil, i na základě osobní zkušenosti s dcerou Vivien, které lékařka na základě měření protilátek nedoporučila očkování.

Europoslanec Tomáš Zdechovský patřil k těm, kteří se za uznávání protilátek přimlouvali.

„Mám ve svém okolí pár lidí, kteří prodělali těžký covid a protilátky jim stále samovolně stoupají. Nevidí tak důvod se očkovat. Doufám, že se k podobnému kroku sáhne i tady,“ věří Zdechovský. Klidně by to mohlo být i na kratší dobu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

11:08 Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

„To, co mně na tom vadí nejvíc, je to, že tady někdo do tebe něco hustí na plný kule a snaží se tě p…