Od revoluce odešlo ze země 200 tisíc Čechů. Za hranicemi jich žije přes 2 miliony

05.06.2014 19:37

Od listopadu 1989 z České republiky odešlo až 200 tisíc Čechů. Za hranicemi by pak mohlo žít celkem 2,2 milionu lidí s českým původem. Vyplývá to z odborných odhadů. Podle expertů představují tito krajané pro naši zemi velký potenciál, takže by se měla snažit využít jejich schopnosti a motivovat je k cestě zpět do vlasti.

Od revoluce odešlo ze země 200 tisíc Čechů. Za hranicemi jich žije přes 2 miliony
Foto: Vojtěch Brtnický
Popisek: Protestující na Václavském náměstí

Právě na podporu návratu se zaměřuje projekt Re-Turn, na němž spolupracuje 12 organizací ze sedmi států včetně České republiky. Jejich zástupci se ve čtvrtek sešli na konferenci v Praze. „Výzkumy ukazují, že se Češi chtějí z ciziny vrátit a to víc než lidé z jiných zemí. Jsou to odvážní lidé. Odjeli, museli se postavit v cizím prostředí na vlastní nohy a prosadit se. Jejich ztráta nás ochuzuje," uvedl předseda stálé komise Senátu pro krajany v zahraničí Tomáš Grulich z ODS.

Nejvíce Čechů je v Severní Americe

Nejvíc Čechů či lidí s českými kořeny žije v USA. Je jich 1,7 milionu. Dalších 120 tisíc krajanů pobývá v Kanadě, 55 tisíc v Rakousku, 50 tisíc v Německu, 30 tisíc v Argentině, 27 tisíc v Austrálii, 10 tisíc ve Španělsku, 11 tisíc v Irsku a 5 tisíc v Řecku.

Výzkum mezi lidmi v cizině, který je součástí projektu, ukázal, že přes 60 procent dotázaných mělo vysokoškolské vzdělání. Téměř polovině navrátilců bylo mezi 25 a 35 lety, dvěma pětinám mezi 35 a 45 lety. Do zahraničí Češi odcházejí hlavně kvůli kariéře, vyššímu příjmu a jinému životu. Domů se vracejí obvykle kvůli rodině a přátelům.

Sedm z deseti Čechů si po návratu našlo práci na plný úvazek, desetina začala podnikat a desetina se věnovala dál studiu. Před odjezdem do ciziny Češi vydělávali v průměru kolem 29 400 korun, v cizině si přišli průměrně na 60 540 korun. Po návratu pak dostali 37 100 korun.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: lze, čtk

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…