Odborář Dufek vynadal podnikatelům: Kdyby si na opatření vlády každý tak stěžoval, společnost se nikam nedostane!

06.12.2020 12:57

Odborář Bohumír Dufek pro CNN Prima News pochválil stát za opatření. Živnostníci se s tím prostě musí smířit a nenadávat. Kdyby si každý stěžoval jako podnikatelé, tak se naše společnost podle Dufka nikam nedostane. Vláda musí konat, jinak prudce stoupne nezaměstnanost, domnívá se předák.

Odborář Dufek vynadal podnikatelům: Kdyby si na opatření vlády každý tak stěžoval, společnost se nikam nedostane!
Foto: Hans Štembera
Popisek: Šéf Asociace samostatných odborů Bohumír Dufek

Anketa

Má BIS vydat Zemanovi jména ruských agentů v ČR, pakliže je prezident chce znát?

84%
16%
hlasovalo: 23697 lidí

Odborář Bohumír Dufek v rozhovoru pro CNN Prima News promluvil o svém náhledu na vývoj ekonomiky a epidemie koronaviru. Vládu pochválil za program Antivirus, díky němuž se daří držet nezaměstnanost na poměrně nízké úrovni, ale vyčetl jí, že následný program tzv. „kurzarbeit“ zůstal stále jen na papíře.

Program Antivirus bude ale končit spolu s letošním rokem a „kurzarbeit“ musí vláda teprve zavést. Pokud se to nestane, hrozí dle Dufka rychlý nárůst nezaměstnanosti. „Skrytá zaměstnanost v průběhu příštího roku skončí a řada podnikatelů začne své zaměstnance opravdu propouštět. Podle mne v průběhu příštího roku může nezaměstnanost vyskočit až na šest procent,“ odhadl.

„Když se podíváte na nabídku volných pracovních míst, zjistíte, že úřady práce nabízejí místa především v dělnických a technických profesích. Na trhu práce jsou potřeba šikovní řemeslníci,“ řekl odborář s tím, že by na to vláda měla reagovat a připravit rekvalifikační programy pro ty, kteří v důsledku krize přijdou o práci.

Odborář vidí situaci jasně: „Nakonec i osoby samostatně výdělečně činné si budou muset připustit, že ne všichni se vrátí ke svým vysněným metám, to jest k tomu, jak budou i nadále dobře podnikat v jejich oboru a jak se budou snažit dobře posloužit jejich hostům a zákazníkům.“

„To je prostě zákonitost vývoje ekonomiky,“ myslí si Dufek. Podle něho by si živnostníci, kteří požadují finanční výpomoc od státu, měli uvědomit, že i stát, který je sice placen z daní i živnostníků, se musí vypořádat se složitou ekonomickou situací, a že se mají podívat na stav českého státního rozpočtu. „Na adresu těch, kteří si stěžují na to, jaká opatření jsou přijímána, bych rád podotkl, že kdybychom si všichni stěžovali a nadávali na poměry, jako to činí oni, tak se naše společnost nikam nedostane,“ uzavřel odborář.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: AZy

Ing. Marian Jurečka byl položen dotaz

Demokracie

Přijde vám demokratické někoho vyloučit ze strany a rozhodovat o tom bez toho, aniž by byl dotyčný na jednání pozván a měl možnost se hájit? A opravdu si myslíte, že to jak se vyjadřuje Svoboda je důvod, proč vám klesají preference? Já teda nevím, ale mě jste zklamali tím, jak nás necháváte na holi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Debakl Nerudové. „Nemá na to. Ještě že není prezidentka.“ Po debatě se jedna hvězda rozjela

20:25 Debakl Nerudové. „Nemá na to. Ještě že není prezidentka.“ Po debatě se jedna hvězda rozjela

Vystoupení Danuše Nerudové v superdebatě lídrů kandidátek do eurovoleb jako „historický debakl“ zhod…