Odborář v ČT vystrašil Bakalu: Ty byty mu možná vůbec nepatří

24.09.2013 23:09

Společnost, jejímž spolumajitelem je Zdeněk Bakala, by mohla přijít o bývalé byty společnosti OKD. A to na základě toho, že za byty nezaplatila tehdejší tržní cenu, ale cenu nižší. A to by se mohlo považovat za nedovolenou veřejnou podporu.

Odborář v ČT vystrašil Bakalu: Ty byty mu možná vůbec nepatří
Foto: Profimédia
Popisek: Ilustrační foto

V pořadu televize ČT24 Události, komentáře to uvedl předseda Odborového svazu pracovníků v hornictví, geologie a naftového průmyslu Jan Sábel.

„Podle mých informací by Bakalovi byty neměly patřit,“ uvedl Sábel. Viceprezident Svazu průmyslu a dopravy ČR Pavel Juříček naproti tomu kontroval, že „byty nevyřeší vše“, a to v narážce na dnešní prezidentův návrh, aby se z výnosu zmíněných bytů, který činí ročně 1,2 miliardy korun, financovalo prodloužení údajně ztrátového provozu Dolu Paskov.

Juříček považuje za správné, že stát vyzval podnikatele k zodpovědnosti, ale měl by prý také hledat nové příležitosti, zejména by měl opět zavést investiční pobídky pro zahraniční podnikatele. Předpokládá, že pro cca 1500 horníků, kteří by po uzavření Dolu Paskov zůstali bez práce, se nové pracovní příležitosti podaří vytvořit až v roce 2015.

Juříček  se nepřidal ke kritikům Zemanova návrhu řešení, podle nichž si prezident na této kauze jen dělá předvolební kampaň pro „svou“ SPOZ. „Jestliže je situace tak nazrálá, nepovažuji to za politický boj,“ uvedl Juříček.

Náměstek hejtmana Moravskoslezského kraje Josef Babka (KSČM) pak upozornil na úskalí prezidentem navrhovaného řešení. V případě daru či převodu bytů na kraj za symbolickou částku by musel kraj platit daň z převodu nemovitostí či darovací daň, což by pro kraj znamenalo nemalé finanční náklady.  Babka považuje za vhodnější, aby se byty firmy RPG převedly spíše na města a obce.

Na závěr pořadu Sábel konstatoval, že doufá, že se podaří přesvědčit majitele Dolu Paskov, aby pokračoval v těžbě, protože to by bylo pro region nejlepší řešení.

reklama

autor: vam

Ing. Marian Jurečka byl položen dotaz

Demokracie

Přijde vám demokratické někoho vyloučit ze strany a rozhodovat o tom bez toho, aniž by byl dotyčný na jednání pozván a měl možnost se hájit? A opravdu si myslíte, že to jak se vyjadřuje Svoboda je důvod, proč vám klesají preference? Já teda nevím, ale mě jste zklamali tím, jak nás necháváte na holi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Debakl Nerudové. „Nemá na to. Ještě že není prezidentka.“ Po debatě se jedna hvězda rozjela

20:25 Debakl Nerudové. „Nemá na to. Ještě že není prezidentka.“ Po debatě se jedna hvězda rozjela

Vystoupení Danuše Nerudové v superdebatě lídrů kandidátek do eurovoleb jako „historický debakl“ zhod…