Odboráři: Žaluda má dva miliony měsíčně a Fejk dostal trafiku od Bárty

09.06.2011 18:59

Předseda Svazu odborářů služeb a dopravy Jaromír Dušek tvrdí, že nejvyšší funkcionáři v Českých drahách mají milionové platy. Podle něj existují i důkazy, že například generální ředitel Petr Žaluda pobírá dva miliony měsíčně.

Odboráři: Žaluda má dva miliony měsíčně a Fejk dostal trafiku od Bárty

Jaromír Dušek řekl pro ParlamentníListy.cz již dříve, že generální ředitel Českých drah Petr Žaluda pobírá plat dva miliony měsíčně. To samé dnes zopakoval i v Impulsech Václava Moravce. Oficiálně prý Žaluda dostává půl milionu korun měsíčně, kvůli machinacím přes soukromou službu se ale skryje dalších 1,5 milionu.

Související: Odborář Dušek: Fejk má zlatou trafiku, ale jeho šéf bere šestkrát tolik

„Jde to přes soukromou firmu placené jako služba," tvrdí Dušek. Odboráři prý mají i konkrétní důkazy o tom, kolik soukromé firmě Kodap z Liberce chodí. Tato společnost se věnuje daňovému poradenství či zpracování účetnictví a mezd. „Nejdřív se soukromé firmě pošle obrovská suma za účty a ona ji pak rozdělí na platy," přibližuje Dušek.

Dvanácti funkcionářům Českých drah podle údajů, které má Dušek k dispozici, chodí neoficiálně dvanáct milionů, které se pak dělí mezi jednotlivé lidi, přičemž generální ředitel pobírá nejvíce.

Za premiérem ale s těmito daty odboráři chodit nechtějí, podle Duška se totiž nikdy nic nevyřeší. „My jsme na nemravné smlouvy podali trestní oznámení, paní Hercegová ho ale zašlápla," tvrdí o pražské městské státní zástupkyni Janě Hercegové. Připomíná i dřívější podezření, kdy měla manipulovat s kauzou Drobil.

Související: Kauza Drobil ožívá. Tajný dokument a řev exministra

„Dokud ta mafie bude ovládat nejen státní zastupitelství, ale i ostatní, bude zbytečné domáhat se práva," povzdychl si Dušek. Dodává, že Hercegová maří vyšetřování i v Českých drahách.

Poukazuje ale, že ani premiér nebo ministr dopravy Radek Šmerda tento problém nevyřeší. Ministr chce totiž po dozorčí radě informace o platech všech funkcionářů drah. „Jenže neví, že dozorčí rada o tom nerozhoduje," říká Dušek. „Oni sami si to odsouhlasí v představenstvu."

Fejk má trafiku od Víta Bárty

Svou kritiku Českých drah Dušek uzavírá tvrzením, že železničářský ombudsman Petr Fejk dostal svoji „trafiku" od neformálního předsedy Věcí veřejných Víta Bárty.

Svou nevraživostí proti Českým drahám je ale Dušek téměř až vyhlášený. Veřejnost ho zná především kvůli rozhovoru v lidových novinách, kde řekl: „Na ministerstvu dopravy je těch homosexuálů natahanejch tak dvacet a ve vedení drah tak třicet, a tihle lidé absolutně ovládají České dráhy. To mi věřte. Já tam chci založit spolek čtyřprocentní menšiny heterosexuálů, abychom měli rovné příležitosti. Můžu vám říct, že se tam bojím ohnout pro tužku na chodbě."

Čtěte více:

Fejk se brání Duškovi: V ČD nejsem cvičenec opic

Ministr Šmerda: Zda-li je Fejkův plat přiměřený práci, to nechť hodnotí management ČD

Fejka si prý obří výplatou koupily VV, tvrdí Sobotka

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pan

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

12:53 Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

Na Slovensku je rušno kolem veřejnoprávních médií. „Největší likvidátoři svobody slova se dnes pasuj…