Odboráři chtěli v kioscích nabízet práci. Byrokracie jim plány zbrzdila

27.07.2012 7:35

Pracovní kiosky odborů měly začít fungovat ještě před začátkem sezónních letních prací. Jenomže, je konec července a dosud v žádném nákupním centru nestojí. „Chybí k nim prováděcí vyhlášky,“ vysvětlil ParlamentnímListům.cz důvod zdržení ten, kdo stál na počátku nápadu, šéf Asociace samostatných odborů Bohumír Dufek.

Odboráři chtěli v kioscích nabízet práci. Byrokracie jim plány zbrzdila
Foto: rep
Popisek: Šéf Asociace samostatných odborů ČR Bohumír Dufek

Předseda Asociace samostatných odborů o myšlence kiosků, které by nabízely v nákupních centrech práci, poprvé hovořil už vloni. Tehdy se zdálo, že vše je na dosah ruky a že letos v létě projdou zkušebním programem, aby od září začaly naplno fungovat. Jenže ouha.

„Čekáme na úředníky, až k tomu schválí prováděcí vyhlášky. Bez toho kiosky provozovat nejde. Bohužel, kvůli těmto průtahům máme v tomto již tři měsíce skluz,“ přiznal pro ParlamentníListy.cz Bohumír Dufek. To, kdy by se zmiňované kiosky mohly stát realitou, si tak v tuto chvíli raději ani netroufá odhadovat.

Přitom ještě vloni v prosinci plánoval, že v každém českém krajském městě, vyjma Prahy, budou v obchodních centrech otevřeny kiosky nabízející práci. Ty by měly fungovat jako terminály, budou vzájemně propojené.

„Zájemci o práci v nich budou moci hledat nabídky práce ve svém oboru i regionu – i oni sami se zde budou moci nabízet jako pracovní síla. Bude to takový portál, v kterém lidé najdou všeobecné informace o zaměstnavatelských poměrech i informace sociálně právního charakteru. Navíc plánujeme, že oslovíme firmy všech velikostí s tím, aby nám případně dodávaly informace o tom, když budou aktuálně nějaké zaměstnance na nějaké pozice hledat. Osobně věřím, že to řadě lidí pomůže – přijedou nakoupit a ještě získají naději na to, že najdou novou práci,“ uvedl pro ParlamentníListy.cz Dufek.

Vysvětlil, že jelikož někdy člověk nemůže najít na různých portálech právě to, s čím potřebuje pomoci vyřešit problém, bude pamatováno i na složitější případy. Těm bude poskytnuta i individuální poradenská služba. „Tu bude zajišťovat 15 pracovníků – opět v různých koutech republiky,“ doplnil jasnou vizi Dufek.

Peníze z EU

Projekt „pracovních kiosků“ vyšel z hlavy právě Bohumíra Dufka. Rozhodl se na něm zapracovat a požádal o spolupráci také ČMKOS. Věděl, že je potřeba počítat i s nemalými náklady – jak na zřízení portálu, tak i na financování pracovníků pro poradenství.

„Je to náš evropský projekt, detaily má i ministerstvo práce a sociálních věcí. Výše nákladů byla stanovena na 36 milionů korun, ty jsme obdrželi z Evropských fondů,“ vysvětlil Dufek. Na celém nápadu si prý cení i toho, že může pomoci zároveň také k tomu, aby odbory vešly více do povědomí široké veřejnosti. Kiosky v supermarketech nabízejících práci mají totiž zároveň sloužit i jako reklamní plocha. 

Rok 2011, poslední rok, kdy bylo dobře…

Když vloni poprvé ParlamentníListy.cz o pracovních kioscích informovaly, Dufek prozradil i motivy toho, proč myšlenku začal uvádět do praxe.

„Rok 2011 byl poslední rok, kdy bylo nejen u nás v zemi relativně dobře. Myslím, že to bude trvat dalších minimálně pět až šest let, než se to zase trochu ustálí. Našim krédem do příštího roku tak bude jednoznačně udržet zaměstnanost. A to i za cenu určitých malých ústupků. Protože stále platí, že ten, kdo má práci, tak ty jeho ruce mají nějakou hodnotu. Když nemá práci, získají ty ruce pouze hodnotu sociální záchranné sítě toho státu. A ta je u nás úplně šílená,“ objasnil důvody svého počinu šéf ASO.

O práci lze přijít rychle. A týká se to všech

Ačkoli se to zdá někomu nepravděpodobné, o práci může přijít každý. Když k tomu dojde, většině takto postižených lidí, záleží na tom, aby našli co nejrychleji pracovní uplatnění nové. Podle nátury se proto hlásí na úřadech práce, v personálních agenturách nebo investují do hledání nové práce prostřednictvím inzerátů či čtením si v nich. Od letoška by měl přibýt do vyjmenované škály ještě jedna možnost - pracovní portál odborářů (v kiosku). Lidé, kteří si nezaměstnaností prošli, si totiž často stěžují, že jim úřad práce zaměstnání skoro nikdy nenabídl. A tak každá další možnost může znamenat novou naději.

Nutno však dodat, že generální ředitel Úřadu práce Jiří Kubeša kritiku některých žadatelů o práci odmítá. „Náš úřad přece sám volná místa nevytváří. Je vždy odkázán na zaměstnavatele. Sám může vznik nových míst podpořit formou příspěvku z aktivní politiky zaměstnanosti. Pokud nám zaměstnavatel volná místa nahlásí, snažíme se formou výběru najít pro něj nejvhodnějšího uchazeče na toto místo. Je však na zaměstnavateli, koho si skutečně vybere. Znovu však připomínám, že pomoc ÚP těm, kteří hledají místo, je širší. Poskytneme poradenství, rekvalifikace a podobně. Je však samozřejmě také na každém, aby se sám přičinil o nalezení nového pro něj, vhodného místa,“ uzavřel Kubeša pro ParlamentníListy.cz.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Alena Hechtová

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…