Odborářská kudla do zad! Dohody neplatí?

27.06.2017 8:00

O tom, že zákonodárný sbor by měl přicházet se zákonnými normami co nejjednoduššími, které nebudou omezovat člověka, se může zanedlouho člověku jenom zdát. Stačí, když se poslanci ztotožní s nebezpečnými poznámkami odborářů, které jdou – poprvé v historii hnutí na ochranu práv a zájmů zaměstnanců – právě proti zaměstnaným.

Odborářská kudla do zad! Dohody neplatí?
Foto: Hans Štembera
Popisek: Zaměstnanci firmy Sellier a Bellot

 
V rámci jednání tripartity, tedy zaměstnavatelských svazů, vlády a odborů, nastal nedávno dlouho očekávaný konsenzus nad novou podobou zákoníku práce. Aktivita odborových bossů však přinesla překvapivou změnu. Poslanci budou diskutovat nad pozměňovacími návrhy, které tripartita odmítla a nad kterými zůstává zdravý rozum stát.
 
Namátkou  pár příkladů.
 
První povinnost pro všechny druhy zdravotnických zařízení odměňovat zaměstnance podle tabulek bez ohledu na zřizovatele – to je nůž do zad těm podnikatelům, kteří v rámci zdravotnického systému vytvářejí pracovní příležitosti pro zdravotnický personál, sestřičky a lékaře. Vznikne snad na oplátku povinnost občana pravidelně navštěvovat lékaře, a tak vytvářet soukromým subjektům z oblasti zdravotnictví nárok na platby od pojišťoven? 
 
Druhý – povinnost pro zaměstnance dodržovat bezpečnostní předpisy zaměstnavatele v místě svého trvalého bydliště. I za opaření čajem doma by nesl plnou zodpovědnost zaměstnavatel jako za pracovní úraz, pokud by zaměstnanec doložil, že se opařil ve chvíli, kdy pracoval pro firmu, která mu umožnila práci z domova.
 
Třetí – právo odborářů na kontrolu bezpečnosti práce a zastavení výroby. Copak je možné, aby stát umožnil v tak složité oblasti, jakou je bezpečnost práce, dohled nad dodržováním právních předpisů nikým nekontrolovaným laikům, když sám zaměstnává odborníky ve Státním úřadu bezpečnosti práce? Výsledek kompromisu, který se měsíce připravoval na tripartitě mezi partnery, kterými jsou vláda, odboráři a zaměstnavatelé, vypadá, že je fuč. Ve slušné společnosti je ale přece kladen důraz na to, že dohody platí! Jediný, kdo směr diskuse může vrátit k původní dohodě, jsou poslanci, kteří se budou scházet již v nadcházejícím týdnu. Jen ti totiž mohou otupit ostří nabroušené kudly odborových bafuňářů, která míří do ledví nejen zaměstnavatelům, kteří dávají člověku vydělat, ale i samotným zaměstnancům, kterým bere svobodu při dojednávání svých úvazků.
 
Dvakrát měř, jednou řež, říká se. Doufám tedy, že se zákonodárci budou řídit zdravým rozumem. To je nejlepší obrana proti nesmyslným návrhům, které mohou zničit u zaměstnanců oblíbený home office a normální pracovní prostředí, založené na dohodě dvou plně svéprávných subjektů – zaměstnance a zaměstnavatele. Je potřeba si uvědomit, že ani jedna ze stran si od zákoníku práce nepřeje žádný nesmyslný diktát povinností!
 
Zdroj: Konfederace zaměstnavatelských a podnikatelských svazů České republiky – KZPS ČR
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: tan

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už neočkujte.“ Zoufalství a mlčení po propadu porodnosti. Už nelze přehlížet

19:36 „Už neočkujte.“ Zoufalství a mlčení po propadu porodnosti. Už nelze přehlížet

Dva roky po sobě poklesl v Česku počet narozených dětí přibližně o deset tisíc, což činí úbytek zhru…