Odborná sdružení vyzvala Plagu k diskusi o změnách v maturitě

08.03.2019 15:50

Pětice odborných sdružení češtinářů, učitelů cizích jazyků a matematikářů dnes v otevřeném dopise vyzvala ministra školství Roberta Plagu (ANO) k diskusi o plánovaných změnách ve státní maturitě. Podle jejich zástupců je Plaga při přípravě úprav v této zkoušce obešel. Novela, kterou ministerstvo školství minulý týden poslalo do vnějšího připomínkového řízení, počítá s omezením zkoušek z jazyků na didaktické testy. Podle odborných sdružení jde o radikální návrh.

Odborná sdružení vyzvala Plagu k diskusi o změnách v maturitě
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr školství, mládeže a tělovýchovy v demisi Robert Plaga

Podle dřívějšího vyjádření Plagy se o možných změnách v maturitách během podzimu konala „živá diskuse“ s odbornou veřejností i politiky. Zástupci Asociace češtinářů, Asociace metodiků cizího jazyka AMATE, Asociace učitelů angličtiny ČR, Jednoty českých matematiků a fyziků a Ústavu českého jazyka a teorie komunikace Filozofické fakulty Univerzity Karlovy ale dnes uvedli, že je ministerstvo k debatě nepřizvalo.

„Nevíme, s kterými vzdělávacími institucemi, organizacemi či konkrétními odborníky jste podobu novely konzultoval, jsme však nuceni konstatovat, že z hlediska těch, jejichž práce se maturitní zákonná norma nejvíce týká, tedy ředitelů a učitelů středních škol, učitelů a metodiků cizích jazyků, matematiky a češtiny, žádná transparentní diskuse neproběhla,“ sdělili v otevřeném dopise ministrovi.

Plagu proto požádali, aby to napravil a závěry debaty pak zapracoval do návrhu novely. Současně dodali, že názory různých asociací a sdružení ve vzdělávání na ideální podobu maturity se mohou lišit.

Ze současného návrhu změn vyplývá, že by se státní maturita měla od jara 2021 omezit pouze na didaktické testy. Písemné práce a ústní zkoušky z češtiny a cizích jazyků by se tak měly vrátit na úroveň škol. Ministerstvo návrhem reaguje mimo jiné na kritiku některých odborníků, že je centrální hodnocení slohových prací k maturantům nespravedlivé a současné nastavení ústní zkoušky odrazuje maturanty od četby.

Státní písemné a ústní zkoušky opakovaně kritizovala například Společnost učitelů českého jazyka a literatury. Navrhované úpravy uvítala. Naopak Asociace metodiků cizího jazyka AMATE se postavila proti změnám. Ve svých připomínkách k návrhu novely dnes uvedla, že změny budou mít negativní dopady na úroveň i objektivitu zkoušek, dále na výuku cizích jazyků na středních školách, a tím na jazykové dovednosti dětí.

Návrh kromě jiného počítá se sjednocením termínu zavedení povinné maturity ze tří předmětů, a to češtiny, cizího jazyka a matematiky, na jaro 2022. Gymnázia a lycea mají podle dosud platného zákona maturovat povinně ze tří předmětů o rok dříve.

Od jara 2021 by úřad chtěl zavést novou nepovinnou část zkoušky s názvem Matematika rozšiřující. Ta by navázala na pilotní projekt nepovinné Matematiky+, který má skončit na jaře 2020. Zachování nepovinné vyšší úrovně zkoušky z matematiky doporučil ministerstvu koncem loňského roku výbor Jednoty českých matematiků a fyziků (JČMF). Podle něj se osvědčila jako vstupenka ke studiu na řadu vysokých škol.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…