Odborníci přesně neví, kdy má končit Klaus

13.02.2013 7:11

Kdy Václavu Klausovi skončí prezidentský mandát? Ústavní právníci se přou o to, zda má být jeho posledním, dnem v úřadě šestý či sedmý březen. Tento spor se na první pohled může zdát nedůležitý. Server Týden.cz však upozorňuje, že nejde o maličkost. Co kdyby se Klaus rozhodl ještě 7. března udělovat milosti? Teoreticky k tomu už možná nebude mít právo.

Odborníci přesně neví, kdy má končit Klaus
Foto: Hans Štembera
Popisek: Václav Klaus podepisoval svou novou knihu Zápisky z nových cest. Podle autora je lepší, obsahuje víc fotografií

Ústavní právník Václav Pavlíček je přesvědčen, že prezidentu Klausovi končí mandát 6 března 2013, neboť do úřadu vstupoval 7. března 2008 a rok má 365 dní. Jan Kysela ale nabízí poněkud jiný výklad počítání časových lhůt. Vychází z občanského zákoníku. Ten říká, že "lhůta nebo doba stanovená počtem týdnů, měsíců nebo let skončí v den, který se pořadovým číslem nebo označením shoduje se dnem, od něhož se počátek lhůty či doby odvíjí".

Po vzoru USA

"Ono to nemůže být jinak, pokud byste nekombinovala lhůtu v letech či měsících s lhůtou v hodinách. Buď část dne uberete, nebo přidáte. Ve chvíli, kdy to budete mít vázané na jednu hodinu, tak to může být od hodiny do hodiny. Byla by úprava, že prezident skládá slib toho a toho dne ve 14 hodin. Pak by bylo zřejmé, že do 14 hodin by tam byl jeden prezident a od 14 hodin by tam byl druhý prezident. My nic takového nemáme, proto pracujeme se lhůtou v letech. To, co je napsané v občanském zákoníku je tradiční, zavedené," objasnil svůj postoj Kysela.

Pavlíček však kontruje, že občanský zákoník upravuje soukromoprávní problematiku a tady jde o záležitost práva veřejného. Poukazuje také na právní úpravu platnou v USA, kde je jednoznačně dáno, který den prezident skládá přísahu a vstupuje do úřadu, pročež nemůže dojít ke sporu, který by teď mohl potrápit Česko.

Pracovníci Hradu se však přiklánějí k výkladu Jana Kysely. Klaus opustí svůj úřad 7. března. Napodobí tak svého předchůdce Václava Havla, který podle Pavlíčkova výkladu také "přesluhoval". Pokud by se však v poslední den svého mandátu rozhodl učinit nějaké zásadní rozhodnutí, může dojít k jeho zpochybnění.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…