Odborník na Rusko v rádiu uznal, že Zemanovy obavy jsou oprávněné

24.04.2014 19:00

Původně měl být hostem dnešního pořadu 20 minut Radiožurnálu karlovarský hejtman Josef Novotný (ČSSD), podle moderátorky Heleny Šulcové ale svoji účast na poslední chvíli odřekl a tak za něj „zaskočil“ redaktor Českého rozhlasu Libor Dvořák, který je odborníkem na Rusko a země bývalého Sovětského svazu. Hlavním tématem diskuse byla především situace na Ukrajině.

Odborník na Rusko v rádiu uznal, že Zemanovy obavy jsou oprávněné
Foto: Alexandr Sarnavský
Popisek: Město Malinovka na Ukrajině

Dvořák v odpovědi na otázku moderátorky souhlasil s prezidentem Milošem Zemanem, který dnes vyjádřil obavu, že v případě, že se situace na Ukrajině neuklidní, hrozí této zemi buď občanská válka, nebo invaze ruských vojsk. K eskalaci konfliktu do občanské války by došlo zejména v případě, že by ve východní části Ukrajiny zasáhl Pravý sektor.

Na otázku, zda východoukrajinskými separatisty jsou skutečně Ukrajinci, nebo ruští vojáci Dvořák uvedl, že východoukrajinští aktivisté mohou v celé kampani hrát navenek prim. „Že za nimi stojí dokonale zorganizovaná ruská provokace, o tom pro mě není sporu.“

Podle Dvořáka by také Rusové nejraději sabotovali prezidentské volby. „Pokud na východě Ukrajiny situaci ovládnou, tak je možné, že tamní lidé nepůjdou volit,“ poznamenal publicista.

Podle něj se zatím největší šance dávají miliardáři Petro Porošenkovi, který má podporu asi 26% ukrajinských voličů. Šance prý ale rostou Julii Tymošenkové, které se dosud nedávaly velké naděje. Uspět by mohla v případě, že bude úspěšná ve své současné snaze zprostředkovat jednání ve velkých městech na východě.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: vam

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…