Odborný výklad ministerstva financí ke kávě s mlékem. Kocourkov, žasnou lidé

04.06.2023 8:38 | Kauza

Ozdravný balíček ministra financí Zbyňka Stanjury (ODS) vyvolává svými změnami v DPH chaos. Nově navrhuje dvě sazby místo tří. Zmatečné je to i v případě cen kávy. Káva jako nápoj spadá do sazby DPH 21 procent a mléko je potravina do sazby DPH 12 procent. Jak pak počítat takové capuccino? Jako řešení přišlo celkové zdražení. A už zaznívají reakce, že jde o ránu pod pás. A přišlo varování, aby to nedopadlo jako kdysi s nelogickým zdaněním piva ještě z dob vlády ANO, kdy situaci museli vyřešit až úředníci.

Odborný výklad ministerstva financí ke kávě s mlékem. Kocourkov, žasnou lidé
Foto: Hans Štembera
Popisek: Hrnek s kávou

„Ministerstvo financí rozhodlo na základě celních sazebníků tak, že všechny nápoje, jejichž základem je káva a jsou doplněny mlékem, například cappuccino, caffè latte, flat white atd., budou v základní, tedy 21% sazbě DPH,“ řekla Blesku mluvčí resortu Michaela Lagronová k nápojům, v nichž se mísí káva s mlékem.

Vztahovat se to bude i na ledové kávy prodávané v obchodech a na benzinkách. Co ale rozhodnutí úředníků znamená? Zjednodušeně řečeno to, že káva lidem zdraží! Když si totiž dnes koupíme kávu v obchodě, daní se 15 procenty, nápoj ze stánku s sebou je pak daněn sazbou 10 procent, dodává reakce Blesku.

To rozčílilo Luboše Kastnera z Asociace malých a středních podniků, podle něj je to od kabinetu rána pod pás. „Je to nárůst o jedenáct procent. A zase se tím bohužel staneme nějakým unikátem v Evropě. Beru to od vlády jako podpásovku. A jestli to projde, tak žijeme v Kocourkově,“ řekl Blesku a dodal, že pro podnikatele je to frustrující, protože na ministerstvu jsou všichni odtržení od reality a vůbec tomu nerozumějí.

Podobný problém jako u kávových nápojů nastal u mléčných koktejlů. To resort Zbyňka Stanjury vyřešil tak, že nápoje, jejichž základem je mléko - kefíry, mléčné koktejly, shaky apod. - budou ve snížené 12% sazbě DPH, protože mléko je bráno jako potravina, tedy patří do 12% sazby.

Mnohým to připomíná chaos, který panoval u piva, zavedený v roce 2020 tehdejší ministryní financí Alenou Schillerovou (ANO) platící dodnes, kdy čepované v restauraci či hospodě je v 10% sazbě, s sebou do džbánku ale už v 21%, stejně jako u stánku či okénka. Od ledna 2024 má přijít změna a na pivo bude platit jednotná sazba 21 procent.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Kvůli kávě s mékem bych se nerozčiloval, v příštím roce nebudeme mít na kávu a mléko., Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskuseanaboca , 04.06.2023 9:08:53

|  10 |  0

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…