Odbory se poradí o termínu stávky, pak bude pochod k vládě

22.05.2012 6:23

Zhruba 120 odborářů bude v úterý dopoledne v Praze rozhodovat o tom, zda se v Česku v příštích týdnech uskuteční stávka na protest proti vládě a jejím reformám. Termín na úterním sněmu Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS) ale padnout nemusí, předáci by ho mohli stanovit až později. Ve 12:00 pak odboráři a aktivisté z platformy Stop vládě i jejich příznivci vyrazí na protestní pochod od domu odborů k sídlu kabinetu, uvedla ČTK.

Odbory se poradí o termínu stávky, pak bude pochod k vládě
Foto: Ladislav Carda
Popisek: Do Prahy přijely tisíce protestujících za odstoupení vlády

Odborářský sněm by měl podle předáka ČMKOS Jaroslava Zavadila rozhodnout o "všech možných protestních akcích, a to včetně stávek". Podle webu odborové centrály může vyhlásit i generální stávku. Tomuto slovnímu spojení se ale odbory vyhýbají, vedení dosud mluvilo spíš o celostátním stávkovém protestu.

Termín protestu ale v úterý zřejmě padnout nemusí. Určit by ho mohla v dalších dnech až rada odborů, a to i podle postupu vlády. Odboráři totiž předložili premiérovi před nedávnem své čtyři požadavky, mezi něž patří i odklad důchodové reformy. Kabinet by měl odpovědět 4. června.

Hned po skončení sněmu se uskuteční protestní pochod ke Strakově akademii. Vedení odborů nedokázalo odhadnout, kolik lidí by se do něj mohlo zapojit. Pořadatelé ohlásili magistrátu 2000 účastníků. Ve 12:00 vyrazí průvod od domu odborů ze Žižkova ulicí Seifertovou na magistrálu. Po ní půjde směrem k Holešovicím přes Hlávkův most a pak po nábřeží Kapitána Jaroše a nábřeží Edvarda Beneše k sídlu vlády. Provoz na trase se zastaví. Před Strakovou akademií se má pak konat asi hodinová demonstrace.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…