Odcházející náměstek Wagenknecht se rozpovídal o Babišovi i zakázce, se kterou u ministra narazil

25.06.2015 18:18

Své rok a půl trvající působení na postu náměstka ministra financí hodnotil dnes v pořadu Dvacet minut Radiožurnálu Lukáš Wagenknecht, který ve funkci zítra končí. Prozradil, v čem se s ministrem financí Andrejem Babišem neshodl, i to, jaké má plány do budoucna.

Odcházející náměstek Wagenknecht se rozpovídal o Babišovi i zakázce, se kterou u ministra narazil
Foto: Česká televize
Popisek: Lukáš Wagenknecht

Wagenknecht poměrně podrobně popsal, jak mu bylo oznámeno, že ve své funkci končí. Stalo se to minulý týden ve čtvrtek, kdy si jej Babiš pozval a dal mu podepsat rezignaci.

Jeho konec byl prý označen jako povýšení, protože mu byl nabídnut post politického náměstka. Podle Wagenknechta je ale taková funkce zbytečná. Prý nemá žádnou logiku, aby ve státní správě byla funkce bez odpovědnosti.

České MF je evropským lídrem

Při rekapitulování toho, co se mu za dobu svého působení na financích povedlo, mimo jiné uvedl, že je to zveřejňování smluv. V tomto ohledu je prý české Ministerstvo financí „lídrem v Evropě“.

Moderátorka Helena Šulcová se jej zeptala na aféru z počátku působení Wagenknechta v úřadu, kdy se poukazovalo na to, že na ministerstvu leží ve skladu ladem řada počítačů a tiskáren. Wagenknecht naznačil, že mediálně byla tato záležitost rozmáznuta i proto, že každý člověk pochopí, že je špatné, když se nevyužívá nový počítač nebo tiskárna. Ale že je pro lidi mnohem obtížnější pochopit miliardové plýtvání.

Končící náměstek odmítl blíže komentovat plány na zavedení elektronické evidence tržeb s tím, že jeho zavedení je politickým zadáním. Pouze podotkl, že je správné platit daně. Zda je zavedení EET správné, prý říct nedokáže.

Babiš tendr na malou zakázku vyhlásit nechtěl, já ano

Přiznal, že měl spor s Babišem ohledně zakázky asi za 200 tisíc korun, na které chtěl vypsat výběrové řízení, i když jej k tomu zákon nenutil. Protože si to ale Babiš nepřál, kompetenci rozhodnout o této zakázce proto přenechal Babišovi.

Do budoucna se chce věnovat finančnímu řízení a auditu, možná ale bude asi rok odpočívat, takže svou práci by dělal jako koníčka. Pravděpodobně by se vrátil do neziskovky, kterou kdysi založil.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…