Odchod Británie z EU: Ještě horší čísla pro Brusel

13.06.2016 9:47

Čím více se blíží britské referendum o Evropské unii, tím větší získává mezi voliči podporu brexit. Podle aktuálního průzkumu společnosti Opinium ztrácí Cameronův tábor na Johnsona, Farage a spol. již propastných devatenáct procent.

Odchod Británie z EU: Ještě horší čísla pro Brusel
Foto: archiv
Popisek: Britský premiér David Cameron

Jde již o několikátý průzkum veřejného mínění za sebou, který favorizuje variantu odchodu Velké Británie z Evropské unie. Pro brexit se vyjádřilo 52 % oslovených respondentů, zatímco pro setrvání země v EU pouze 33 %, což představuje doposud největší rozdíl mezi oběma tábory. Ale již v pátečním průzkumu publikovaném levicovým britským deníkem Independent činil rozdíl ve prospěch brexitu deset procent.

Premiér Cameron se však ještě může utěšovat tím, že patnáct procent voličů je zatím stále nerozhodnutých a stoupající akcie pro brexit zaktivizují příznivce Evropské unie, kteří by jinak volit nešli. Jak uvádí britský deník Express, 39 % příznivců brexitu se nicméně domnívá, že by měla Velká Británie uzavřít s EU obchodní dohodu. Ta by měla z jejich pohledu fungovat přibližně jako dohoda mezi Spojenými státy, Kanadou a Mexikem.

Celý text v angličtině najdete ZDE.

Dalších 13 % voličů připouští, že by akceptovalo opětovné členství Velké Británie v Evropském sdružení volného obchodu (EFTA), které země opustila při svém vstupu do EHS v roce 1973. „Voliči v této souvislosti obecně hovoří o volném trhu a volném pohybu pracovních sil. Ovšem s tím, že by měla Velká Británie větší kontrolu nad stanovenými pravidly fungování,“ píše britský deník o výsledcích průzkumu, který zadal think-tank Bruges Group.

Jak uvádí šéf Bruges Group Robert Oulds, je důležité akcentovat skutečnost, že i po odchodu Velké Británie z EU bude mít země mnoho možností, jak obchodovat s ostatními státy kontinentu. „Nové výsledky průzkumu ukazují, že většina voličů preferuje ekonomické než politické dohody s Evropskou unií. A to včetně těch voličů, kteří budou hlasovat pro setrvání v EU. Zkrátka a dobře, můžeme mít více demokracie a mít se lépe i po vystoupení z EU s tím, že uzavřeme dohodu o volném obchodu.“

Podle Ouldse je třeba připomenout, že Cameron před třemi lety v jednom ze svých projevů v podstatě nepřímo horoval pro opětovný vstup do EFTA. „Byl by to po brexitu dobrý začátek, protože by vše mohlo být uzavřeno velmi rychle.“ Dnes byl také zveřejněn jiný průzkum v týdeníku Observer, kde však byly výsledky mnohem těsnější. Pro brexit by hlasovalo podle tohoto průzkumu 44 % Britů a proti 42 %. Podíl nerozhodnutých voličů, který činí 13 %, tak přibližně odpovídá předchozím průzkumům. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pro

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…