Odhalení: Do Česka přišel jako uprchlík slavný zpěvák z Iráku. A přesvědčil ostatní uprchlíky, aby uprchli do Německa

18.07.2016 7:54

Irácké křesťany, kteří měli původně získat azyl v ČR, přemluvil k odjezdu do Německa populární irácký zpěvák, sedmadvacetiletý Evan Butrus Matti. Do České republiky přišel spolu s dalšími křesťanskými uprchlíky, jeho jméno však na seznamu iráckých křesťanů k přesídlení do Česka původně nefigurovalo. Informoval o tom server Aktuálně.cz.

Odhalení: Do Česka přišel jako uprchlík slavný zpěvák z Iráku. A přesvědčil ostatní uprchlíky, aby uprchli do Německa
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Menší uprchlický tábor pro rodiny s dětmi v Ankawě. Jde o křesťanskou čtvrť Arbílu, čtvrtého největšího města v Iráku

Už před odjezdem do Česka se irácký křesťan Evan Butrus Matti ptal dobrovolníků, jestli jako azylant bude moct jezdívat na několik dní do Německa. Bydlí tam jeho švagr a má četné kontakty na tamní komunity Iráčanů.

Matti nakonec na přelomu ledna a února spolu s dalšími 28 uprchlíky dorazil do Okrouhlíku u Jihlavy. Příjezd všech Iráčanů zorganizoval nadační fond Generace 21.

Celý text je ZDE

Zpěvák původně na seznamu vůbec nebyl

V dubnu se však všichni Iráčané (až na čtyřčlennou rodinu, která se přestěhovala do Prahy) z Vysočiny vzdali českého azylu a odcestovali do Německa.

I když na seznamu 150 uprchlíků k přesídlení do Česka původně nefiguroval, byl to podle zjištění serveru právě Evan Matti, kdo jejich odchod na západ inicioval.

S odvoláním na několik zdrojů server tvrdí, že organizátoři ambiciózního projektu sedmadvacetiletého Mattiho dodatečně dopsali na žádost českého ministerstva vnitra, jemuž to poradil UNHCR (Úřad Vysokého komisaře OSN pro uprchlíky).

Nadační fond Mattiho neznal

Zástupci Generace 21 – ačkoliv si všechny ostatní uprchlíky pečlivě prověřovali – Mattiho neznali, ale neměli důvod ministerstvu a UNHCR nevěřit. Ani dobrovolníci, kteří se o skupinu běženců starali, zprvu neznali podrobnosti o něm – Matti je populární irácký zpěvák. Zpívá v arabštině i aramejštině, jedna z jeho písní má na serveru YouTube přes 700 000 zhlédnutí.

„Na mě to působilo tak, že on odchod Iráčanů do Německa zorganizoval. Bylo vidět, že Evan odjet chtěl,“ potvrzuje Dana Fiedlerová, ředitelka jihlavského Centra multikulturního vzdělávání, které mělo péči o uprchlíky na starost.

Matti byl údajně na seznam uprchlíků dopsán spolu se svou matkou a postiženým synem. Měl se o něj v Česku jako schopný mladý muž, který nemá nouzi o peníze, starat. Sedmadvacetiletý zpěvák je také vzdálený příbuzný uprchlíka George Batta, hlavy rozvětvené křesťanské rodiny, která byla do Česka přesídlena.

Ministerstvo vnitra případ příliš komentovat nechce. Redakci serveru pouze napsalo, že trojice Iráčanů včetně Mattiho byla identifikována UNHCR a byl jim udělen status uprchlíka.

V Česku nakonec zůstalo 40 z 89 křesťanů. Bydlí v Praze a v Českém Těšíně.

reklama

autor: vam

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

21:30 „Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

Horní komora Parlamentu se rozhodla sněmovní verzi novely občanského zákoníku ohledně uzavírání part…