Odhalení: V Německu překazili rozsáhlé útoky na mešity. Do věci jsou zapleteni i čeští radikálové

29.02.2020 7:49

Němečtí radikálové plánovali útoky na mešity. Pistole sháněli u českých kolegů. Redaktor MF Dnes Václav Janouš zmapoval, jakou roli měli Češi sehrát v plánování teroristického činu, který na poslední chvíli překazila německá policie.

Odhalení: V Německu překazili rozsáhlé útoky na mešity. Do věci jsou zapleteni i čeští radikálové
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Pistole sebrané teroristům

Němečtí radikální neonacisté se s českými kolegy setkali v srpnu loňského roku v Hořicích na nevinně se tvářícím koncertu kapel, ve skutečnosti šlo o neonacistický večírek a setkání pravicových extremistů z celé Evropy. Tam se začali domlouvat, jak by se daly nakoupit zbraně. „S nimi pak chtěli po celém Německu zaútočit na muslimy při jejich modlitbách i na mešity. A zabíjet,“ uvádí Janouš.

„Na Slovensku se dají koupit znehodnocené zbraně, které po lehké úpravě mohou znovu střílet. Samopaly třeba. Není to nic složitého, inzerátů jsou spousty,“ přiblížil Ivan. Holohlavý muž v tričku Národní a sociální fronty, v současné době nejradikálnějšího a nejaktivnějšího českého pravicového uskupení, které „tancovačku“ v Hořicích pořádalo. A kterou mapovali i policisté.

Anketa

Bojíte se koronaviru?

39%
61%
hlasovalo: 9794 lidí
„Setkání se zúčastnili i němečtí, slovenští, maďarští, ukrajinští, ruští či švédští neonacisté. Byly zde distribuovány propagandistické materiály,“ popsala policie a citaci zařadila do nejčerstvější zprávy o extremismu za druhé pololetí loňského roku.

Jde o propracovanou skupinu lidí, kteří mezi sebe nikoho nepustí, komunikují jedině přes šifrovanou aplikaci Telegram a nejužší jádro tvoří několik lidí. „Vyjednávání, při kterém čeští neonacisté slibovali svým německým bratrům, že jim dodají zbraně, byla velmi pravděpodobně akce jen několika lidí. O to těžší je pro bezpečnostní složky akci odhalit,“ dodává reportér.

Před tím, než řešili „česko-německý“ obchod se zbraněmi v Hořicích, potkali se neonacisté na konci dubna v Hlubokých Mašůvkách na Znojemsku. Přijeli tam na koncert ukrajinské kapely Sokyra Peruna, známé svými rasistickými antisemitskými texty. Právě o zbrojení tu podle dvou zdrojů MF DNES mluvili i s jejím frontmanem Arsenijem Bilodubem, který je členem nejužšího vedení ukrajinské ultrapravicové strany Pravý sektor.

Čeští neonacisté se v Horních Mašůvkách podle Janouše tak potkali i se Slováky – příznivci jejich radikální kapely Krátký proces. Tím se kruh spojil – Krátký proces má velmi blízko k Ukrajincům.

Právě před kontakty českých neonacistů s Ukrajinci varuje i přední český odborník na extremismus Miroslav Mareš z Masarykovy univerzity v Brně. Ten popisuje, že čeští neonacisté mohou chtít využít právě toho, že na Ukrajině se zbraně dají pořídit velmi snadno.

„Nedá se vyloučit, že se objevil nebo objeví silně ideologicky nebo finančně motivovaný jedinec, který se k takovému obchodu rozhodne,“ uvádí Mareš a zmiňuje, že česká neonacistická scéna má zároveň vazby i na zakarpatskou síť, která pořádá polovojenská cvičení. „Pokud by tedy do Německa někdo vyvezl zbraně, předpokládám, že by to byly buď funkční zbraně z Ukrajiny, nebo znehodnocené, kterým byla vrácena schopnost střílet,“ popisuje Mareš.

O tom, že zbraně mohli neonacisté pro útoky v Německu získat prostřednictvím kontaktů v Česku, mluvili sami zadržení neonacisté. Dvanáct extremistů zatkla německá policie v šesti spolkových zemích v polovině února, když plánovali útoky na mešity.

Členové skupiny Der harte Kern (Tvrdé jádro) se setkali ve vestfálském Mindenu nedaleko Hannoveru, kde se právě domlouvali, že si zbraně opatří v Česku. Tato schůzka už byla monitorována policií. „Mezi extremisty měla svého infiltrátora a právě tam zazněly podle německého deníku Der Taggesspiegel informace o České republice,“ dodává Janouš.

Česká Bezpečnostní informační služba nechce případ příliš komentovat, už proto, že vyšetřování aktuálně probíhá. Potvrzuje však, že spolupracuje se svými kolegy z Německa a navzájem si nyní předávají informace. Zatím nejzmapovanější zdroj zbraní, které proudí do Čech, je Slovensko. Tam jsou na prodej třeba znehodnocené samopaly.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Důchodce, který „uvěřil“. Nechtějte vědět, co za chvíli poběží na ČT

7:15 Důchodce, který „uvěřil“. Nechtějte vědět, co za chvíli poběží na ČT

Zmatený důchodce, který uvěřil fake news o atomové válce a chodí po městě v atombordelu. To je hlavn…