Odhaleno: Janečkovo tajné dědictví. ČT podepsala smlouvy za stamiliony

20.08.2011 9:30

Dvacet sedm. To je číslo, ke kterému dospěly ParlamentníListy.cz, pokud jde o výrobu pořadů pro Českou televizi v nějaké fázi rozpracovanosti. V praxi tak má Česká televize hodně zaplněný kalendář, pokud jde o všemožné koprodukce, vlastní výrobu a podobně, a to až do roku 2013. V září přitom má vzejít z výběrového řízení nový generální ředitel veřejnoprávního média, který se bude muset s touto „náloží" závazků popasovat.

Odhaleno: Janečkovo tajné dědictví. ČT podepsala smlouvy za stamiliony
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Janeček

Z „kalendáře" rozpracovaných či teprve jen nasmlouvaných akcí, který ParlamentníListy.cz získaly ze zdroje blízkého současnému šéfovi ČT vyplývá, že krom toho, že bude muset ten, kdo od září nahradí odcházejícího šéfa České televize Jiřího Janečka skousnout, že se tvoří pořady se kterými nemá nástupce nic společného, bude také muset sahat hluboko do kasy České televize aby naplnil podmínky podepsané Janečkem.


Nový "generál" zaplatí za minulého

Že půjde o částky stamilionové, dokladuje už jen fakt, že Česká televize začne točit druhou řadu dnes již legendárního seriálu Sanitka, jejíž výrobní náklady jsou odhadovány až na 150 milionů korun. A to je „jen" jeden ze zmíněných sedmadvaceti zmiňovaných počinů. Samotný Janeček se pro ParlamentníListy odmítl vyjádřit s tím, že za 14 dní končí a nehodlá již komentovat nic.

„Běžný standard je, že musíte zajišťovat vysílání i na několik let dopředu, to je do určité míry pravda. Čili když na konci září nastoupí nový generální ředitel, může stihnout programovou skladbu pro příští rok ovlivnit tak maximálně ze čtyřiceti procent," popsala ParlamentnímListům.cz praxi místopředsedkyně Rady České televize Dana Eklová.

Kouzelná formulka: Obchodní tajemství

„Na druhou stranu, se může stát, což je čirá spekulace, jejíž pravdivost by mě ale velmi mrzela, že se projevuje snaha uzavřít co nejvíce koprodukčních smluv ještě před příchodem nového vedení. V tuto chvíli to tak trošku vypadá," konstatovala radní a dodala: „O tom, co říkáte, nemám informace, jestli to je pravda, jsem zaskočená, přesto mě to nepřekvapuje a hrozně mě to štve."

Jak je možné, že místopředsedkyně rady neví, v jakém rozsahu má pro budoucnost ČT nasmlouvanou televizní a filmovou tvorbu ve formách různých koprodukcí a podobně? Členové Rady České televize totiž překvapivě nemají přístup ke smlouvám ani jiným datům z televizí vyráběných, koprodukovaných či externě dodávaných pořadů. Pokud se o ně zajímají, narazí totiž na okřídlenou formulku: Obchodní tajemství.

„Ano, ty informace jsou vázané obchodním tajemstvím. Nějaké náklady jsou u dozorčí komise, ale o jejich odtajnění může požádat pouze předseda Rady České televize, takže já budu žádat nového předsedu pana Milana Uhdeho, aby tyto věci byly odtajněny a člověk se k nim dostal," řekla redakci Dana Eklová.

Jednou jsem se dozvěděla a málem jsem omdlela

Ta doufá v to, že je spolehnutí na Janečkův slib: „Tajně doufám, že když nám pan Janeček slíbil, že nebude zahajovat žádné výrobní megaprojekty. Že to tak bude." Obratem ale skepticky dodává: „Nicméně teď bylo 25. července aktualizováno nové rozhodnutí generálního ředitele, ve kterém jsou veškeré smlouvy koprodukční i výrobní s doložkou mlčenlivosti." To v praxi znamená, že radní neví opět nic o tom, co se děje pod pokličkou.

„Já sháněla náklady na jednotlivé pořady a jediné, co management České televize udělal, bylo, že nám uspořádal neveřejný seminář, museli jsme podepsat mlčenlivost a nahodile jsme se mohli zeptat na celkové náklady na nahodilé pořady. Já se nahodile na jeden zeptala a málem jsem omdlela," uzavřela radní.

Nový "generál" se s tím musí poprat

O rozpracovanosti a množství projektů neví nic ani adepti na post generálního ředitele ČT. „Já samozřejmě nemohu hodnotit něco, co nemám k dispozici," uvedl pro ParlamentníListy.cz někdejší ředitel Televize Nova Petr Dvořák, který je pozorovateli považován za nejžhavějšího kandidáta.

„Ale v obecné rovině mohu říci, že v případě, že bych tam nastoupil, předpokládám, že některé věci budou v běhu a že bude potřeba provést jejich revizi a po té revizi rozhodnout, kde je správné pokračovat a které projekty je třeba buď upravit nebo pozastavit. Ale na druhou stranu je standardní, že nastupujete do nějakého rozjetého vlaku a nelze předpokládat, že ten vlak zastavíte a vrátíte ho do bodu nula," dodal Dvořák.


Smlouvy se patrně budou muset dodržet

Obdobně situaci vidí další z kandidátů Jan Svoboda, bývalý marketingový šéf TV Prima: „Ono to tak obecně je, co se týče televize, že má poměrně dlouhý předběh, pokud jde o scénáře a nasmlouvání té práce."

K tomu Svoboda podotkl, že obdobně na tom jsou patrně všichni kandidáti, kteří nepřicházejí z vnitřku ČT. „Já neznám a myslím, že ani nikdo z kandidátů, kteří přicházejí z vnějšku, podmínky, za jakých to či ono vzniká, protože k těm smlouvám není z veřejně dostupných zdrojů přístup. Ale je jisté, že jakýkoliv generální ředitel, který nastoupí se bude zajímat o realitu a s tou realitou se pak bude muset poprat. Samozřejmě uzavřené smlouvy se musí respektovat ať už nastoupí kdokoliv," dodal redakci.


Janeček slíbil, já věřím

„Já vycházím ze slov pana Janečka. Platí to, že nám na dvou po sobě jdoucích radách po oznámené rezignaci přislíbil, že všechny zásadní projekty budou omezeny, respektive se v nich nebude pokračovat," řekl ParlamentnímListům.cz další radní Jaroslav Dědič. Nicméně připustil, že nový ředitel, který by měl být znám do dvaadvacátého září, bude „postaven před velký kvapík".

„To znamená dodělat rozpočet pro příští rok, všechna programová schémata a podobně, takže je zřejmé, že televize s nějakým minimálně jednoročním přesahem fungovat musí. Z toho vycházím a jiné informace nemám," dodal Dědič.

I Dědič ParlamentnímListům.cz potvrdil, tak jako Eklová, schéma, podle něhož jedinou šancí radních České televize, jak se dostat k podrobnostem o smlouvách na různé projekty, je požádat předsedu rady, který pak může požádat takzvanou dozorčí komisi o odtajnění.

Vzhledem k tomu, že Eklová i Dědič se právě o podobný postup v minulosti snažili, přesto podrobné informace nemají, padla jediná logická otázka: „Znamená to, že Jiří Baumruk, který byl předsedou rady do června tohoto roku, nebyl aktivní vůči vašim žádostem o odtajnění?" „To jste řekl vy a já vám to nebudu popírat," odpověděl Dědič.


Čtěte také:


Foto: Hans Štembera


Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Ondřej Vaněk

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…