Odkaz Václava Havla v kostce. Barbora Šrklová a mladý Babiš. Drsná slova docenta

02.09.2021 16:26

Podivné setkání ministerského předsedy Andreje Babiše (ANO) s jeho synem na zahájení volební kampaně v Ústí nad Labem za přítomnosti režiséra Víta Klusáka, jenž tvrdí, že šlo o náhodu a oba se do místa zahájení kampaně pouze v daný čas rozhodli vyrazit „na polévku“, se setkává s mnoha nevěřícnými reakcemi. Že nešlo o náhodu, si myslí i aktivista a entomolog Martin Konvička. „Přivedl jej jako cvičenou opici,“ vyjádřil se k doprovodu Babiše juniora režisérem Klusákem. Nápadně to prý připomíná kuřimskou kauzu a postavu Aničky Škrlové. „Odkaz Václava Havla v kostce,“ zaznělo.

Odkaz Václava Havla v kostce. Barbora Šrklová a mladý Babiš. Drsná slova docenta
Foto: Zuzana Koulová
Popisek: Andrej Babiš mladší

Anketa

Kdo byl vítězem středeční debaty na CNN Prima News?

81%
3%
hlasovalo: 7979 lidí
„Tož, v roce 2007 se zjevila kauza Aničky Škrlové. Ta následně zasáhla do prezidentských voleb v roce 2008,“ přirovnává kauzu Andreje Babiše juniora k takzvané kuřimské kauze týrání dětí, do níž byla zapletena s nejasnou rolí i více než třicetiletá Barbora Škrlová, vydávající se za třináctiletou dívku pod jménem Anička. Podle Konvičky kauza rozhodla i v rámci volby prezidenta, v níž Václav Klaus porazil o třicet hlasů kandidáta ČSSD a Strany zelených Jana Švejnara. „Anička tehdy napsala dopis prezidentu Klausovi,“ míní, co rozhodovalo.

Ukázal, že bylo do kauzy zapleteno hned několik lidí z okolí prezidenta Václava Havla. „Celá kauza se týkala lidí z okolí Václava Havla... Aničku tehdy z Klokánku odvedl v noci Jakub Patočka, aktivista, politik, který pak zastupoval rodinu Aničky jako mediální poradce... dodnes je věc v podstatě nevyšetřena a nevysvětlena...,“ podotýká. Kromě známého aktivisty, jenž měl pomáhat s nalezením kontaktů pro Kláru Mauerovou – matku týraných chlapců, která byla odsouzena k devíti letům vězení, též pomáhala existenci Škrlové, vydávající se opakovaně za třináctileté dítě, ukrýt před úřady tehdejší zástupkyně ombudsmana Anna Šabatová.

Dnes se podle Konvičky hraje „stejná hra“. „‚Demokratická opozice‘, hlásící se k odkazu Václava Havla, dnes namísto Aničky používá Andreje juniora... na dnešní zahájení kampaně ANO do sněmovních voleb jej přivedl Vít Klusák, dokumentarista z FAMU a ČT... přivedl jej jako cvičenou opici a nechal ho zahrát svůj part, který mu s demoblokem vymysleli...,“ soudí Konvička.

Narozeniny Babiše juniora: Pavel Novotný, Vít Klusák, Pavel Šafr...

 

A dodává: „Jak Anička, tak Andrej junior na tom evidentně nebyli psychicky dobře... hodilo se to tehdy, hodí se to dnes...“ Prý se jedná o „odkaz Václava Havla v kostce“.



Aktivista a docent působící na Jihočeské univerzitě tak zřejmě nevěří, že šlo o obrovskou náhodu a Babišův syn jel společně s režisérem Vítem Klusákem jen tak okolo „na polévku“, jak oba tvrdí.

Zatímco Babiš junior médiím líčil za natáčení celého incidentu Klusákem, že šlo „prostě o osud“, na možnost zneužití svého syna upozornil i samotný premiér. „Víme, kdo ho nabízí novinářům,“ uvedl Babiš s tím, že jej to mrzí.

Na podivnou náhodu na sociálních sítích narážejí i mnozí další.

Kdo však otevřeně vyjádřil Babišovu synovi podporu, je kupříkladu Miroslav Kalousek. „Jste statečný muž, Andreji,“ okomentoval Klusákovo video s dodatkem, že mu „drží palce“.

Anketa

Co si myslíte o slovním útoku Andreje Babiše mladšího?

hlasovalo: 18223 lidí
Uvedené Klusákovo video zachycuje, jak se Babišův syn prodral na otcově mítinku do hloučku přítomných novinářů. „Tati, ahoj, otec, tady Andrej mladší. Právě jsem vyšel od psychologa a mám soudního znalce, který mě vyšetřil. Jak se cítíš, vidět mě?“ zvolal na premiéra, který jen těžko hledal slova.

„Proč jsi mi ublížil, i s tím Rusem Protopopovem? Budu se bránit a budu bojovat,“ pokračoval Babiš junior s odkazem na Petra Protopopova, který podle šetření novinářů odvezl v roce 2017 Andreje Babiše mladšího na Rusy okupovaný Krym proti jeho vůli.

Nyní potomek ministerského předsedy tvrdí, že je v pořádku. „Dnes máš narozeniny. Jsem naštvaný, ale informace, že jsem psychologicky v pořádku, by měla být nejlepší věc, kterou bys mohl slyšet na svoje narozeniny,“ prohlásil Andrej Babiš mladší na setkání. „Hodně štěstí v tvé kampani a oblbování národa,“ vlepil pak svému otci.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rak

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Věra Kovářová, MIM byl položen dotaz

Důchodová reforma

Tvrdíte, o důchodové reformě jednáte i s laickou veřejností. Jak? Kde? Jsem si ničeho takového nevšiml. A myslíte, že má smysl schvalovat něco, na čem se aspoň z větší části neshodnete s opozicí? K čemu reforma, kterou jiná vláda zase zruší, což už se stalo? Nebylo třeba chybou, že jste s opozicí ne...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vyoral natřel ODS. Co vyvedli u památníku, už bylo moc

16:10 Vyoral natřel ODS. Co vyvedli u památníku, už bylo moc

PÁTEČNÍ ZÚČTOVÁNÍ TOMÁŠE VYORALA – „Outfit soudružky Černochové, jakkoliv nevhodný pro danou chvíli,…