Odkaz roku 1989 se současné vládě nehodí, tvrdí ODS. A rozjíždí vlastní akci

06.08.2019 16:41

Opoziční občanští demokraté spouštějí vyvěšením billboardů a besedami s pamětníky ze svých řad vlastní kampaň k připomenutí revoluce z roku 1989. Vláda podle občanských demokratů nepřipravila relevantní projekt k listopadovému výročí, protože odkaz sametové revoluce neodpovídá jejím hodnotám. Informuje o tom ČTK.

Odkaz roku 1989 se současné vládě nehodí, tvrdí ODS. A rozjíždí vlastní akci
Foto: Jonáš Kříž
Popisek: Přimluvil se za sloup

Europoslanec a někdejší disident Alexandr Vondra novinářům řekl, že vzpomínání pamětníků je důležité, protože svoboda na tom není nejlíp, což přispívá k dezinterpretaci nedávné historie. Vzpomínky disidentů ODS zaznamená na sociálních sítích.

„Svoboda dnes dostává na frak, vládne nám estébák a jeho tisk,“ uvedl Vondra s odkazem na soudní spory premiéra Andreje Babiše o to, zda spolupracoval s někdejší komunistickou Státní bezpečnostní (StB), a jeho údajný střet zájmů v médiích, které patří holdingu Agrofert. Nynější vláda podle Vondry okrajuje svobodu postupně, takzvanou salámovou metodou. „Musíme bojovat za svobodu stejně tak jako dřív, ráno, v poledne i večer,“ uvedl.

Podle dalšího z pamětníků, poslance za ODS a prvního ředitele Ústavu pro studium totalitních režimů Pavla Žáčka vyhlásila vláda k 30. výročí sametové revoluce politiku totálního zapomnění. Žádné instituci nezadala projekt, který by historický zvrat připomenul.

Předseda ODS Petr Fiala uvedl, že listopad 1989 nelze nechat těm, kteří jeho význam zpochybňují. „Listopad nebyly věci, které byly bezhodnotové. Demokracie a svoboda, návrat na západ a kapitalismus jsou jeho hodnoty, které chceme hájit,“ uvedl.

Podle vládních plánů se ve výroční den začátku sametové revoluce v Národním muzeu v Praze otevře první stálá expozice věnovaná českým a slovenským dějinám 20. století. Zahrne i události roku 1989, společně s výstavou Slovenského národního muzea věnovanou revoluci 1989 na Slovensku. Vláda na oslavy tohoto a ještě dalších dvou výročí, která připadají na letošní rok, vyčlenila 55 milionů korun.

Národní divadlo připravuje několik výstav, gala představení Baletu ND nebo společný projekt, ve kterém se činohra první české scény spojí s divadlem Vosto5 a skupinou 8lidí. Projekt s názvem Sametová simulace se bude konat také v nové budově Národního muzea, tedy v bývalém Federálním shromáždění, na Nové scéně ND a v Divadle Archa. Má podle autorů co nejplastičtěji připomenout události následující po 17. listopadu včetně jednání mezi představiteli Občanského fóra a tehdejší vládní garnitury.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

21:30 „Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

Horní komora Parlamentu se rozhodla sněmovní verzi novely občanského zákoníku ohledně uzavírání part…