Odmítáme jít cestou populismu a nacionalismu, řekl v rozhlase šéf Pirátů

30.05.2014 18:11

Česká pirátská strana získala ve volbách do Evropského parlamentu nejvíce hlasů ze všech evropských pirátských stran. Zastavila se ovšem těsně pod pětiprocentní hranicí. V pořadu Dvacet minut Radiožurnálu to komentoval předseda strany Ivan Bartoš.

Odmítáme jít cestou populismu a nacionalismu, řekl v rozhlase šéf Pirátů
Foto: Hans Štembera
Popisek: Bývalý předseda Pirátů Ivan Bartoš, NEPOUZIVAT

Bartoš se z voleb prý zatím nevzpamatoval, ale v pondělí už nastoupí do práce, ve které si vzal neplacené volno kvůli předvolební kampani. „Důležité je, že Piráti jedou dál. To, že jsme neuspěli o nějakých 3900 hlasů, považuji za úspěch,“ věří šéf Pirátů.

Nejdůležitější věc je po volbách uklidit a dát věci do pořádku. Pak dám svou funkci všanc

Částka za kampaň strany do evropských voleb prý nepřesáhla 500 tisíc korun. „Jedna z filozofií Pirátů je, že peníze, které nám dají lidé, tak za ně nenajímáme mediální agenturu, nekupovali jsme si inzerci v médiích. Pravděpodobně se ta cena pohybuje okolo 400 tisíc korun,“ prohlásil Bartoš. 

Teď potřebuje Bartoš stranu stabilizovat po volbách a připravit ji na komunální volby. „Nejdůležitější věc je po volbách uklidit a dát věci do pořádku. U nás volí předsedu celostátní fórum. Až budu mít uklizeno a podíváme se, jak jsme připraveni na volby do komunálu, tak dám svou funkci všanc,“ slíbil předseda strany.

Nevydáme se cestou populismu a nepřikloníme se k nacionalismu

Ani jinde v Evropě nebyly pirátské strany úspěšné. Nabízí se tak otázka, zde není pirátství v politice na ústupu.

„Může se zdát, že je pirátská vlna v oslabení a můžeme něco dělat špatně. Momentálně jsou zde tendence, které akcentují národní až nacionalistické zájmy. Ale my se touto cestou nechceme vydat. Ale může se objevit někdo lepší, kdo bude mít lepší nápad, kudy by se ta strana měla vydat,“ myslí si Bartoš a dodává, že Piráti se rozhodně nevydají cestou populismu.

Bartoš také zopakoval své tvrzení o tom, že velká volební témata vytváří především média a ne politické strany. „Vytvořit si téma či nějakou paniku u lidí a na základě toho vyvařit nějaký úspěch ve volbách, to není cesta, kterou by se měli evropští piráti ubírat,“ odmítá.

Piráti se mohou v komunálních volbách stát členy zdánlivě obskurní koalice

Nyní se strana pomalu začíná připravovat na komunální volby. Piráti prý mají silné stranické bašty v malých obcích jako Žatec nebo Tanvald. Tam strana pořádá pravidelně festivaly nebo učí lidi, jak pracovat s počítačem.

„Pokud někde v takové baště vznikne kvalitní kandidátka, i v koalici, tak ji velice rád podpořím. Ty diskuze probíhají. Ale neznáme tu lokální situaci. Pokud vznikne nějaký pocit, že vzniká nějaká obskurní koalice, je potřeba se podívat na situaci, za jaké vzniká v dané lokalitě,“ vysvětlil. Bartoš ale sám kandidovat nebude.

Piráti také podávají stížnost k Nejvyšším správnímu soudu a hodlají požadovat zrušení pětiprocentní hranice. Bartoš neví, zda se stížností uspějí. Jsou ale připraveni se spojit i se Stranou zelených nebo se Stranou svobodných občanů.

PhDr. Ivan Bartoš, Ph.D.

  • Piráti
  • Místopředseda vlády pro digitalizaci
  • místopředseda vlády

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…