Odmítání růstu by bylo hloupé, odpovídá Dolejš čtenářům

28.04.2013 7:08

Poslanec KSČM Jiří Dolejš odpovídal čtenářce ParlamentníchListů.cz na dotaz o ekonomickém růstu. Podle ní existuje obava, že další růst nebude možný kvůli vyčerpání zdrojů či přebytku lidí na planetě. Dolejš ale tvrdí, že odmítat možnost růstu by bylo hloupé a že pesimismus není dobrý rádce.

Odmítání růstu by bylo hloupé, odpovídá Dolejš čtenářům
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Dolejš

Část levice a zeleného hnutí podle Dolejší odmítá objektivní význam ekonomie a technologií pro lidský rozvoj. „Funkcí sociogeneze je podle mne zvyšovat schopnost čelit světu a to bez nárůstu ekonomického a technologického potenciálu nejde,“ dodal.

Ze společnosti by se neměla stát antipokrokářská sekta

Dolejš dále varoval před degenerací lidstva, ze kterého by se v budoucnu mohla stát „antipokrokářská sekta“. V ní by lidé obnovili některé tradiční způsoby života podobně, jako to udělali amischové ve Spojených státech.

Lidé utváří svět kolem sebe pomocí techniky a tím pádem i ekonomiky. Dolejš míní, že budou postupně narůstat vstupy nutné pro rozvoj civilizace. Kvůli tomu budou zaváděny různé technologické inovace, aby docházelo k lepšímu využití dostupných surovin.

Řešení ekologických rizik souvisí s investicemi do progresivních zelených technologií

„Protivit se z principu růstu tedy nakonec vždy znamená stacionární ekonomiku (spojená ideově s poměrně silným „degrowth movement“) a to je prostě projevem stagnace,“ upozorňuje poslanec KSČM.

Je možné zbavit se falešných potřeb. Civilizace ale vždy bude mít nekonečné potřeby. „Řešení  ekologických rizik nakonec souvisí s investicemi do progresivních zelených technologií a ne útěkem zpět na stromy či do jakési povinné kulturní askeze,“ uzavírá Dolejš.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

16:02 Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

„Aktivistická sebelikvidace Evropy čištění celého světa neprospěje,“ podotýká ke Green Dealu emeritn…