Odpověď z ČT na kritiku předvolebního vysílání: S těmi vašimi experty máme zkušenosti…

26.09.2013 18:46

Předsedkyně bloku Hlavu vzhůru! Jana Bobošíková možná bude mít smůlu a předvolební debaty v České televizi ji minou. Možná ale ne a zástupci bloku Hlavu vzhůru! se na obrazovku přece jen dostanou a vystoupí tak kupříkladu v pořadu Interview Daniely Drtinové či Politické spektrum. Takový je výsledek pátrání ParlamentníchListů.cz k tomu, jak se veřejnoprávní televize postavila k otevřenému dopisu Bobošíkové, který přistál na stole jak generálnímu řediteli ČT, tak i řediteli zpravodajství ČT.

Odpověď z ČT na kritiku předvolebního vysílání: S těmi vašimi experty máme zkušenosti…
Foto: Hans Štembera
Popisek: Budova České televize na Kavčích horách

Anketa

Kdo má Váš volební hlas? (strany jsou vybrané dle aktuálních průzkumů ČT)

7%
13%
32%
7%
4%
6%
hlasovalo: 23994 lidí

Česká televize má v plánu od pondělí do čtvrtka vždy v hlavním vysílacím čase od 20 do 22 hodin odvysílat 14 krajských debat. Těsně před volbami 24. 10. pak bude následovat velká superdebata, kterou bude moderovat Václav Moravec. Po středeční karlovarské debatě budou dnes krajští kandidáti představovat program svých stran či hnutí v Libereckém kraji.

Jenže to, zda se právě v těchto debatách „blýsknou“ i zástupci bloku Hlavu vzhůru!, není jisté.

„Do předvolebních debat je vybíráno osm lidí na základě průzkumu...Sociologové z asociace nám totiž řekli, že volební potenciál, podle něhož hosty do debat vybíráme, je tím nejlepším modelem. Že se mezi prvních osm pak nedostala paní Bobošíková je sice smutné, ale třeba se blok Hlavu vzhůru! v jiném kraji do výběru dostane,“ vysvětlila pro ParlamentníListy.cz dramaturgyně zpravodajských předvolebních speciálů Hana Andělová.

Dramaturgyně: Jsou i jiné pořady a tam může Bobošíková přijít

„Máme výsledky pro jednotlivé kraje jen dva dny předem, takže nikdo v tuto chvíli ještě neví, kdo do předvolebních krajských debat bude zván. Chápu, že se největší pozornost kandidátů soustřeďuje právě na tyto debaty, ale jsou i jiné pořady, které se volbami zabývají,“ připomněla Andělová Janě Bobošíkové pořady Interview Daniely Drtinové a Politické spektrum.

„Díky nim se tak na obrazovce prostřídají všichni, takže stížnost (Bobošíkové) považuji za připomínku, která není na místě,“ uvedla dále dramaturgyně.

Bobošíková se totiž v otevřeném dopise, který adresovala hlavně generálnímu řediteli ČT Petru Dvořákovi a řediteli zpravodajství Zdeňku Šámalovi, kromě jiného ohradila vůči způsobu, jakým zpravodajské a editorské týmy České televize přistupují k probíhající předvolební kampani. Podle ní její volební blok Hlavu vzhůru! není v těchto dnech zván do žádných zpravodajských a ani publicistických pořadů, zatímco hlavní a nejsledovanější zpravodajské relace ČT - Události - již několik dnů po sobě ukazují lídry zelených, ANO, či Úsvitu. Proto zástupce televize Bobošíková požádala, aby zvážili, zda je skutečně nutné diváky - voliče - podprahově takto manipulovat. „Netvrdím, že takto činíte záměrně, ale činíte tak,“ připomněla a dále mimo jiné napsala:

„Tím, že otevírací bloky hlavní a nejsledovanější zpravodajské relace ČT - Události - již několik dnů po sobě ukazují lídry zelených (Lišku), ANO (Babiše) či Úsvit (Okamuru), je jasně voličům sdělováno, že toto jsou ty opravdové relevantní politické síly v naší zemi. Stylem ´Hovoříme o nich a bereme je vážně´ tak voličům naznačujete, že budou-li volit právě tyto strany, nemusí mít žádný strach, že by jejich hlasy mohly skončit v propadlišti dějin.“

Tomio Okamura

  • SPD
  • Předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD)
  • poslanec

Šéfredaktor: Odpoví vám místo mne mluvčí

ParlamentníListy.cz proto v souvislosti s tímto dopisem Bobošíkové zajímalo, zda neskončil v koši a naopak skončil na stolech některého ze šéfů zpravodajství, a ti již tak učinili jakákoliv opatření směrem k dramaturgům předvolebních debat.

„Děkuji Vám za Váš zájem o zpravodajství ČT. Pro informace, které žádáte, se prosím obraťte na tiskovou mluvčí ČT, pí Alžbětu Plívovou,“ odepsal ovšem šéfredaktor zpravodajství Petr Mrzena ParlamentnímListům.cz na tři obsáhlé otázky.

„Dopis Jany Bobošíkové jsme obdrželi a rovněž jsme na něj dnes odpověděli,“ zmínila pak za Mrzenu v e-mailu mluvčí Plívová a vysvětlila, že se vysílání České televize v době před volbami řídí platnou legislativou, Kodexem ČT a Pravidly předvolebního vysílání.

„Na jejich základě je ČT povinna uplatňovat pro zastoupení jednotlivých stran, hnutí a koalic princip odstupňované rovnosti při respektování zásady rovnosti soutěžních šancí. Pravidla také stanovují pojetí dramaturgie jednotlivých zpravodajských a publicistických pořadů, které jsou do předvolebního vysílání zařazeny. Stanovují tedy i jasný klíč pro výběr hostů. Jana Bobošíková bude hostem některého z pořadů tehdy, když daný klíč její účast určí,“ dodala k tomu mluvčí.

Expert debatu strhal...

Jenže je tu druhý pohled na debaty. Ten se týče problématické délky předvolebních speciálů i toho, jak jsou dramaturgicky sestaveny. Podle mediálního experta Jiřího Mikeše, kterého ParlamentníListy.cz oslovily po předvolební debatě z Karlovarského kraje, se totiž právě onen středeční speciál moc nepovedl.

„Já bych řekl, že to bylo katastrofální. Obdivuji lidi, kteří se na to vydrželi dívat dvě hodiny. Scéna šílená, dramaturgie špatná a celé to působilo únavně,“ uvedl kupříkladu Mikeš, který je lektorem komerčních komunikací na Vysoké škole ekonomické v Praze.

Odvysílaný pořad považuje za naprostý nesmysl a vyhazování peněz nás koncesionářů. „V reklamních nebo komunikačních agenturách víme, že můžeme udržet pozornost lidí 18 až 20 minut, víc ne. Tenhle pořad trvá dvě hodiny a mlátí se tam prázdná sláma. A ten kompars vzadu! Vůbec neukázali diváky, jak na to reagují, ti tam byli snad namalovaní,“ konstatoval dále mediální odborník.

Vypadali tam jak zombie a seděli na kadibudkách

„Ti politici okresního formátu působili jak zombie. Tam nebylo nic přirozeného, scéna jim to neumožňovala. Nasvícení bylo šílené, seděli na kadibudkách. Všichni politici byli špatně oblečení, vůbec ničím na mě nezapůsobili. Bylo to neskutečně nudné,“ poznamenal také Mikeš ke středečnímu pořadu.

Tyto úvahy ale dramaturgyně Andělová rozhodně nebere za své.

„S vašimi mediálními experty máme své zkušenosti. Já je opravdu za mediální experty nepovažuji a připadá mi to za hodně účelové, koho oslovujete....Jde o to, jak je u vás (v ParlamentníchListech.cz) Česká televize prezentována, a proto se já k tomu vyjadřovat nebudu,“ zmínila na to Andělová.

Ať se politici prezentují tak, že to nudné nebude

„My jsme naopak s touto debatou velmi spokojeni a máme na ni samé pozitivní ohlasy. Jestli to někomu připadalo nudné, tak to rozhodně není náš problém, politici se mají možnost prezentovat tak, že to nudné nebude,“ dodala.

Na zhodnocení předvolebního speciálu z Karlovarského kraje se ParlamentníListy.cz tázaly rovněž šéfredaktora zpravodajství Mrzeny. Ten ovšem - jak jsme uvedli výše - odmítl jakkoliv reagovat, a proto i na to místo něj reagovala mluvčí.

„V tuto chvíli nevidíme pro změny formátu žádný důvod,“ uvedla k tomu pouze Plívová.

Česká televize si do předvolebních speciálů zve strany podle aktuálního volebního potenciálu. Ten ukazuje, kolik procent hlasů by strana mohla v současnosti hypoteticky získat, pokud by se k ní přiklonili všichni lidé, kteří její volbu reálně zvažují a nevylučují účast u voleb. Díky tomuto „triku“ ale ČT vždy pozve zástupce ČSSD, ODS, TOP 09, KSČM, ANO, Úsvitu přímé demokracie a o dvě zbylá místa se vždy budou střídat zástupci SPOZ, Strany zelených a KDU-ČSL. Podle některých expertů se ovšem ČT ohání „aktuálním volebním potenciálem“ proto, aby ji někdo nemohl po volbách osočit, že její průzkumy vůbec neodpovídaly skutečným volebním výsledkům.

Bobošíková: Model se najít dá. Chce to jen vymyslet formu

„Dá se najít model, kdy všechny strany dostanou slovo ke všem tématům. Moji kolegové se mohou podívat do archívu na volby z roku 1998, ten klíč je jednoduchý a najdou ho tam. Dát srovnatelný prostor všem stranám jednoznačně možné je. Není to jenom tak, že si představíte 24 zástupců politických stran v jednom studiu. Na to se dá vymyslet matice, kdy se jednotliví představitelé protočí na základě určitého kódu všemi relevantními pořady a hlavně všemi tématy,“ připomněla k problému pro ParlamentníListy.cz Jana Bobošíková jen před pár dny.

Jak jsme již zmínili, v předvečer voleb chystá Česká televize superdebatu pouze za účasti čtyř stran ČSSD, ODS, TOP 09 a KSČM, i když to zatím potvrdit nechce.

„Česká televize je podle zákona povinna poskytnout všem subjektům zaregistrovaných do nadcházejících parlamentních voleb minimálně čtrnáct hodin bezplatně poskytnutého vysílacího času, a to v době začínající jedenáct dnů a končící osmačtyřicet hodin před zahájením voleb. Česká televize rozdělí tento vysílací čas mezi kandidující strany, hnutí a koalice rovným dílem. Maximální délka jednoho spotu bude 30 vteřin a každý kandidující subjekt bude moci České televizi předložit k odvysílání jeho dvě varianty,“ reagovala ale na tuto notu nedávno mluvčí ČT Plívová.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Olga Böhmová

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

20:13 „Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

Válka na Ukrajině přinesla do moderního válčení použití dronů a dalších bezpilotních letounů, které …