Odrbáváte maminky a utíkají vám miliardy, poplival vládu u Jílkové otec tří dětí

27.04.2012 4:51

Vládní politici stále argumentují Řeckem, když mají hájit své reformy. Česká republika je prý musí provádět, aby se nevydala právě řeckou cestou zadlužování. Jenže léta se už o pokladnu stará Miroslav Kalousek, a tak je argumentace Řeckem zcela lživá, prohlásil mladý student v pořadu Máte slovo.

Odrbáváte maminky a utíkají vám miliardy, poplival vládu u Jílkové otec tří dětí
Foto: Hans Štembera
Popisek: Michaela Jílková během moderování pořadu Máte slovo

„Můžeme jít po cestě Řecka, ale tuhle cestu vládní strany nezvolily a nezvolí,“ řekl rázně Stanislav Polčák z TOP 09 v Máte slovo na ČT. Na to se ale náhle místo odboráře Bohumíra Dufka ozval mladý student Lukáš Matoška. O státní kasu se už léta stará Miroslav Kalousek, řekl. „Takže pokud vládní strany argumentují Řeckem, pak je to lživá argumentace."

Mluvčí iniciativy Za svobodné vysoké školy Matoška vyvedl politiky z míry hned vzápětí, když Tomáše Jarolíma z Věcí veřejných označil méně známým slovem farizej (výraz pro pokrytce). „To, co je potřeba i v ulicích, je slušnost. Teď mi ukazujete, že to u vás nefunguje,“ opáčil Jarolím. „Myslím, že se směje celej národ, že tu kážete o morálce,“ neodpustil si odborář Dufek v souvislosti s tím, že Jarolím byl dříve místopředsedou VV.

Základním tématem pořadu byly reformy a nedávná demonstrace. Proto hlavní spor probíhal mezi Dufkem a vládními zástupci. „My jsme ty dluhy nenadělali, my jsme ten stát nezplundrovali, to byli politici,“ stěžoval si Dufek. Proč ale odbory nedělaly demonstrace za vlád ČSSD, které podle Jarolíma byly spouštěčem současné situace?

„Kde jste žil, prosím vás? Já jsem byl jeden z mála, který říkal, že je špatně nastavený systém vyplácení sociálních dávek!“ vysmál se mu odborář a připomněl, že Miloš Zeman mu dokonce zakázal vstup do Strakovy akademie. „Vy prostě nechcete říct národu, že to děláte špatně,“ dodal.

„Vy se tváříte, jako by existovaly nějaké daně, které nezaplatí občané,“ zasáhl předseda senátorského klubu ODS Richard Svoboda. Reformy jsou podle něj připraveny správně a tak, aby se na nich podílely úplně všechny vrstvy společnosti. „Odrbáváte maminky, místo abyste řešili miliardy ve Švýcarsku,“ prohlásil ale naštvaný otec tří dětí, který v pořadu zastupoval občany.

Jak tedy vláda zasahuje proti podobným kauzám, jako je ta s Mosteckou uhelnou ve Švýcarsku? Moderátorka Michaela Jílková se ptala konkrétně Jarolíma na Věci veřejné a jejich „boj proti korupci“. „Já nemám potřebu hájit kroky VV, když mi přijdou špatné,“ odbyl ji. „Vy jste žena a budete hájit ženy?“ Na to se však ptát neměl. Jílková se totiž rozzlobila. „Pozor, na ženy mi nesahejte! Ženy já hájím!“

Jarolím už raději ve sporu s moderátorkou nepokračoval. Raději obecně dodal, že hlavním problémem je, že ve státě je nastavený systém tak, aby se mohlo krást a tunelovat. Nedokázal však říct jediný krok, který proti tomu jeho strana udělala. „Od 1. dubna platí přísnější zákon o veřejných zakázkách,“ musel mu pomoci kolega Polčák.

V tu chvíli se ale náhle ozval znovu naštvaný student. Podle něj nebyla před zákony, například vysokoškolskými, veřejná diskuze, a tak jsou zákony špatné. „Od toho je tripartita,“ otočil Polčák oči v sloup.

Student si na to začal stěžovat, jak tripartita většinou vypadá (že koalice odbory stejně nevyslechne) a že ho v pořadu nikdo nenechá domluvit. „Vy jste byl na té tripartitě?“ ptal se ho zostra Svoboda. „Já tam nebyl, tak si nedovolím to komentovat, ale koukám, že pan Matoška s tím nemá problém,“ griloval ho. „Říká nepravdy a ani se neomluvil,“ dodal i Polčák. Vše pak uzavřel poslední z vládní trojice, Jarolím: „Ministerstvo financí vede chemik a nevím, proč bych měl věřit vám, že teď přijdete s něčím, co spasí tuto republiku.“

Z diskuze se tak nakonec stalo strefování zkušených politiků do studenta Matošky. Ten totiž na závěr prohlásil, že reformy současné vlády nejsou žádoucí a že vládě není pomoci. „Ta změna naopak není žádoucí, je třeba, aby vláda ty reformy dokončila,“ uzavřel Svoboda.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

reklama

autor: pan

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Proboha! Fiala že není ukrajinský premiér? V USA jdou za ním titulky... Padlo po Bidenovi

18:13 Proboha! Fiala že není ukrajinský premiér? V USA jdou za ním titulky... Padlo po Bidenovi

Schůzka Petra Fialy s americkým prezidentem Joe Bidenem ani nevypadá, že byl v Bílém domě přijat pře…