Odškodění za tornádo dostanou i zadlužení

22.07.2021 13:05

Státní fond podpory investic spustil v součinnosti s MMR program Živel, díky kterému mohou lidé získat dotaci až 2 miliony korun a další až 3 miliony formou velmi výhodného úvěru. Problémem pro řadu lidí byl však bod v čestném prohlášení, kdy člověk nesměl mít 3 roky před podáním žádosti žádnou exekuci či nebýt v likvidaci. Na problematický bod upozorňoval ministr vnitra Jan Hamáček.

Odškodění za tornádo dostanou i zadlužení
Foto: archiv MěÚ Krnov
Popisek: Poměrně silné tornádo udeřilo v roce 2013 i v moravskoslezském Krnově. Poškodilo asi čtyřicítku domů, zničilo 18 hektarů lesa a také lehce zranilo několik lidí

Osoba žádající o podporu z programu Živel musela v čestném prohlášení v bodě e) potvrdit, že : „V době podání žádosti o dotaci a po dobu 3 let před podáním žádosti o dotaci není a nebyl v úpadku či likvidaci ani mu úpadek nehrozí, nebyl a není proti němu veden výkon rozhodnutí, není proti němu zahájeno nebo vedeno trestní řízení a nebyl odsouzen pro trestný čin, jehož skutková podstata souvisí s předmětem jeho podnikání, pokud je podnikatelem, nebo pro hospodářský trestný čin proti majetku.“
 

Anketa

Co je problémem romského etnika v ČR?

hlasovalo: 12796 lidí
 
A právě tento odstavec způsobil problémy, kdy se mnoho lidí ozvalo proti. „Po tornádu musíme pomáhat, ne kádrovat! Upozornil jsem premiéra, že podmínky MMR pro dotace mohou být pro žadatele problém. Přece nebudeme trestat lidi až 3 roky zpětně, protože např. měli exekuci a zaplatili svoje dluhy,“ mínil již dříve ministr Hamáček. 
 
To se ale již změnilo. Na schůzi vlády byla schválena úprava týkající se možnosti čerpání z programu Živel i v případě zadlužení. Ministryně Dostálová k němu uvedla, že se ukázal jako nepřiměřeně přísný, a proto ho vláda zrušila.
 
 
„Dokázali jsme to! Od pondělí již neplatí v žádosti o dotaci z programu Živel písmeno e)! To znamená že i lidé v exekuci, insolvenci, či ti, kteří tím v uplynulých 3 letech prošli, dostanou peníze za zničené domovy! Ani nevíte, jak jsem šťastná! Děkuji Ministerstvu vnitra, že řeší naše podněty a iniciovalo jednání na Vládě o této změně! Prosím nasdílejte ať se to ti lidé dozví!,“ neskrývala radost prezidentka České asociace povinných Denisa Rohanová. 
 
Tento krok ocenil také Hamáčkův náměstek Michal Hašek. „Jsem rád, že jsme mohli - Ministerstvo vnitra ČR a hlavně náš šéf Honza Hamáček pomoci dobré věci,“ uvedl na sociální síti.
 
 
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Barbora Richterová

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…