Odstartuje další kolo dohadů nad zemědělstvím. Sejdou se ČSSD, ANO a lidovci

20.12.2013 6:00

Zástupci ČSSD, hnutí ANO a lidovců se dnes sejdou k dalšímu jednání o vzniku koaliční vlády složené z těchto tří stran. Problémem stále zůstává spor o Ministerstvo zemědělství, které pro sebe chtějí získat jak lidovci, tak sociální demokraté. Lidovci ve čtvrtek podle očekávání potvrdili, že na svém požadavku trvají, je to pro ně podmínka pro vstup do kabinetu.

Odstartuje další kolo dohadů nad zemědělstvím. Sejdou se ČSSD, ANO a lidovci
Foto: Hans Štembera
Popisek: Společná tisková konference ČSSD a KDU-ČSL

Předseda ČSSD a případný premiér Bohuslav Sobotka uvedl, že ho postoj lidovců mrzí, přesto chce o složení kabinetu znovu jednat. Šéfa poslanců ANO Jaroslava Faltýnka postoj lidovců nepřekvapil. Sobotka, Faltýnek, ale i předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek soudí, že přes dosavadní neshodu kvůli zemědělství zůstává trojkoalice nejracionálnější variantou povolebního uspořádání. Na programu eventuální vlády se ČSSD, ANO a KDU-ČSL dohodly už v minulých týdnech.

Sociální demokraté tvrdí, že křesťanský demokrat ve funkci ministra zemědělství by mohl být příliš vstřícný při vydávání majetku v rámci církevních restitucí, v nichž tento resort, respektive pod něj patřící Státní pozemkový úřad hraje důležitou roli. Lidovci tyto obavy, stejně jako názor, že nemají pro funkci vhodného odborníka, odmítají. Někteří zástupci ČSSD nyní mluví o možnosti, že by lidovci získali Ministerstvo zemědělství s tím, že se najde kompromis týkající se vedení a dohledu nad pozemkovým úřadem. Bělobrádek uvedl, že o tom, kdo má stát v čele pozemkového úřadu, je možné s koaličními partnery jednat.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…