Odstupte! Zdeněk Troška pozvedl hlas. Politická výzva

09.05.2022 8:17 | Komentář

Zástupci platformy Klub 2019 tvrdí, že je český ministr zemědělství Zdeněk Nekula neschopný „řešit a vnímat“ zásadní problémy českého zemědělství a vyzývají jej k rezignaci. V rámci výzvy, pod níž svůj podpis připojil režisér Zdeněk Troška, emeritní prezident Agrární komory ČR Zdeněk Jandejsek či agrární publicista Jan Veleba, varují, že Česku hrozí problémy v rámci potravinové bezpečnosti i v rámci produkce cenově dostupných potravin.

Odstupte! Zdeněk Troška pozvedl hlas. Politická výzva
Foto: Repro Youtube
Popisek: Režisér Zdeněk Troška

Anketa

Je sněmovní opozice (ANO a SPD) dostatečně důrazná v boji s vládou?

hlasovalo: 36799 lidí
Členové Klubu 2019 českému ministru zemědělství vzkazují, že jsou výsledky jeho dosavadní činnosti u odborné zemědělské veřejnosti hodnoceny „jako povážlivě amatérské“. Nekula je dle zástupců platformy „bez předpokladu řídit resort, který se v dnešní době stal jedním z klíčových“.

„Potravinová bezpečnost a cenově dostupné potraviny se staly zásadním problémem, přičemž Vaše bagatelizace a nepravdivé informování médií a premiéra o plné potravinové soběstačnosti svědčí o Vaší neschopnosti zásadní problémy českého zemědělství vnímat a řešit,“ spílají ministrovi.

Petenti, mezi nimiž je zastoupen herec Ivan Vyskočil, jenž je tváří Klubu 2019, společně s emeritním prezidente Agrární komory ČR Zdeňkem Jandejskem, agrárním publicistou Janem Velebou a režisérem Zdeňkem Troškou, ministrovi dále vzkazují, že by měl být zodpovědným odborníkem.

„Jste ministrem zemědělství vytaženým z klobouku, jak jste sám o sobě prohlásil veřejně na jednání vedení Agrární komory a Zemědělského svazu. Měl byste být plnohodnotným odborníkem, který cítí za svůj resort plnou zodpovědnost, obhajuje jej a který zemědělce nerozděluje nýbrž sjednocuje,“ vzkazují.

Ukazují přitom na připomínky Bruselu k českému Strategickému plánu Společné zemědělské politiky (SZP). Ten dle podepsaných Česká republika připravovala 2 roky, avšak byl s příchodem Nekuly odmítnut a narychlo přepracován.

Evropská komise na 45 stránkách připomínek podle signatářů sděluje skutečnosti, z nichž vyplývá, že plán „nezabezpečuje potravinovou bezpečnost země, nezabezpečuje cenově dostupné potraviny pro naše občany a nesměřuje ke stabilitě resortu“.

„K řešení připomínek Evropské komise k našemu strategickému plánu Společné zemědělské politiky k dlouhodobému zajištění dostatku potravin je nezbytné nastavit redistributivní platbu na 10 % na prvních 150 ha zemědělské půdy a současně nastavit podmínku dosažení tržeb na hektar zemědělské půdy ve výši průměru, který je v ČR dosahován,“ uvádějí podepsaní.

O nastavení redistributivní platby již v minulosti členové Klubu 2019 hovořili kriticky v rámci debat o nastavení její hranice na 23 %. Již dříve také uvedli, že plán Společné zemědělské politiky 2023–2027 stanovuje diskriminační podmínky.

Nekula podle nich odmítá „požadavky rozhodující většiny českých zemědělců“ a zároveň revidoval strategický plán předchozí vlády do podoby, k níž má nyní Evropská komise výhrady a měl by proto ze své funkce odstoupit.

„Žádáme Vás, abyste přistoupil k výkonu své vládní funkce ministra zemědělství České republiky zodpovědně, zhodnotil sebekriticky dosavadní výsledky své práce a vyzýváme Vás, abyste odstoupil,“ vyzývají Nekulu signatáři.

Celý text výzvy si můžete přečíst zde:

My níže podepsaní členové nezávislé platformy Klub 2019 vydáváme po květnovém pracovním setkání v Trhovém Štěpánově následující prohlášení a výzvu, která je určená ministru zemědělství České republiky panu ing. Zdeňku Nekulovi.

Týká se potravinové bezpečnosti České republiky a produkce cenově dostupných potravin pro naše občany.

Pane ministře zemědělství vlády České republiky, pane Nekulo,

odborná zemědělská veřejnost hodnotí výsledky Vaší práce jako povážlivě amatérské, bez předpokladu řídit resort, který se v dnešní době stal jedním z klíčových. Potravinová bezpečnost a cenově dostupné potraviny se staly zásadním problémem, přičemž Vaše bagatelizace a nepravdivé informování médií a premiéra o plné potravinové soběstačnosti svědčí o Vaší neschopnosti zásadní problémy českého zemědělství vnímat a řešit.

Jste ministrem zemědělství vytaženým z klobouku, jak jste sám o sobě prohlásil veřejně na jednání vedení Agrární komory a Zemědělského svazu. Měl byste být plnohodnotným odborníkem, který cítí za svůj resort plnou zodpovědnost, obhajuje jej a který zemědělce nerozděluje nýbrž sjednocuje.

Na konci dubna, 25. 4. 2022 obdržela Česká republika „Připomínky ke strategickému plánu SZP předložení Českem“. Jedná se o Strategický plán, který Česká republika připravovala 2 roky a který byl řádně vydiskutován v České republice i v Evropské unii a který Vaším příchodem byl odmítnut a narychlo přepracován. Po prostudování 45 stránek připomínek Evropské komise je zřejmé, že Strategický plán SZP pro Českou republiku, jeho realizace, nezabezpečuje potravinovou bezpečnost naší země, nezabezpečuje cenově dostupné potraviny pro naše občany a nesměřuje ke stabilitě resortu.

Komise hned na úvodní stránce připomínek vyslovuje zásadní požadavek, citujeme:

„Česko se žádá, aby Komisi poskytlo veškeré nezbytné doplňující informace a aby obsah strategického plánu SZP revidovalo s přihlédnutím k níže uvedeným připomínkám“.

Dodáváme, že níže uvedené připomínky jsou specifikovány na více než 40 stránkách rozsáhlém textu. K řešení připomínek Evropské komise k našemu strategickému plánu Společné zemědělské politiky k dlouhodobému zajištění dostatku potravin je nezbytné nastavit redistributivní platbu na 10% na prvních 150 ha zemědělské půdy a současně nastavit podmínku dosažení tržeb na hektar zemědělské půdy ve výši průměru, který je v ČR dosahován.

Vážený pane ministře,

všechny výše uvedené shrnující požadavky rozhodující většiny českých zemědělců trvale odmítáte a nyní jste v situaci, kdy Evropská komise žádá o revidování našeho strategického plánu. To už jste ale jednou udělal s plánem připraveným předchozí vládou a výsledek je tento.

Žádáme Vás, abyste přistoupil k výkonu své vládní funkce ministra zemědělství České republiky zodpovědně, zhodnotil sebekriticky dosavadní výsledky své práce a vyzýváme Vás, abyste odstoupil.

Za signatáře výzvy :

Ivan Vyskočil, tvář platformy Klub 2019, Zdeněk Troška, spisovatel a režisér, Ing. Zdeněk Jandejsek, CSc., emeritní prezident Agrární komory ČR a Ing. Jan Veleba, agrární publicista

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rak

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

16:02 Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

„Aktivistická sebelikvidace Evropy čištění celého světa neprospěje,“ podotýká ke Green Dealu emeritn…