Odsuzují ho, málokdo ho četl: Orbánův zákon o gayích. Celý zde

14.07.2021 13:00 | Ze sítí

Mluví o něm všichni, ale málokdo z těch, kteří proti němu v evropských městech mávají duhovými vlajkami a nasvěcují do barev LGBT fotbalové stadiony, jej nejspíš četl. A tak se europoslanec Ivan David rozhodl alespoň českým čtenářům přeložit plné znění novely maďarského zákona o ochraně dětí, novináři prezentované jako „zákon proti LGBT“.

Odsuzují ho, málokdo ho četl: Orbánův zákon o gayích. Celý zde
Foto: Repro Facebook
Popisek: Maďarský premiér Viktor Orbán

Anketa

Lídr které volební strany si zatím v kampani počíná nejzručněji?

27%
1%
1%
48%
1%
11%
hlasovalo: 13722 lidí

Zatímco pirátský europoslanec Marcel Kolaja na svém Facebooku polopaticky vysvětlil, že „vláda Viktora Orbána prosadila zákon umožňující diskriminaci komunity LGBT“, Ivan David z SPD svým sledovatelům přeložil klíčové pasáže zákona a zhodnocení nechal na nich.

Jedná se o novelu zákona přijatého již v roce 1997 levicovou maďarskou vládou. Mezi více než dvacet let staré cíle zákona byl vložen jeden nový ve znění „V rámci systému ochrany dětí chrání stát právo dětí na vlastní identitu, která odpovídá jejich rodnému pohlaví“.

K zajištění cílů zákona a realizaci práv dítěte je zakázáno zpřístupňovat osobám mladším 18 let pornografický obsah. Do této kategorie je zahrnut též obsah zobrazující sexualitu nevhodným způsobem nebo staví odchylku od vlastní identity na roveň rodnému pohlaví.

V souvislosti se změnou zákona o ochraně dětí dochází současně ke změnám v jiných zákonech. Například v zákoně o komerční reklamě z roku 2008 je doplněno, že osobám mladším 18 let je zakázáno zpřístupňovat reklamu, která nepřípustným způsobem zobrazuje sexualitu nebo propaguje úchylky od vlastní identity.

V zákoně o mediálních službách je zřízena „kategorie V“, do které spadají pořady způsobilé negativně ovlivnit morální vývoj nezletilých. Například tím, že jejich ústředním prvkem je násilí, ale též tím, že naturalisticky znázorňují sexualitu, případně propagují odchylky od rodného pohlaví. Tyto pořady jsou klasifikovány jako nevhodné pro diváky do 18 let. Výjimku mají programy zpravodajské či sportovní, ale například též reklama na veřejné instituce.

Mediální rada má na každý rok vypracovat „plán dohledu“, z něhož bude patrné, jak si média mají ustanovení zákona vykládat. Zvláštní důraz má být v plánu kladen na dodržování ustanovení o ochraně dětí a nezletilých.

Radě se v tomto směru dává i mezinárodní pravomoc pro případ, že by problematické vysílání pocházelo ze zahraničí.

Novela obsahuje též změnu v zákoně o ochraně rodin, ve kterém se nově konstatuje, že „Stát chrání rodinné a manželské instituce také z důvodu jejich důstojnosti a hodnoty pro sebe samé, zejména vztahu mezi rodiči a dětmi, kde matkou je žena a otcem muž“. Současně je konstatováno, že právo dětí na vlastní identitu odpovídající jeho rodnému pohlaví je klíčové pro zachování jeho fyzického, duševního a morálního zdraví.

V zákoně o národním veřejném vzdělávání je nově zdůrazněno, že při provádění školních aktivit způsobilých ovlivnit dětskou sexualitu je třeba dbát na to, aby nebyla podporována odchylka od vlastní identity.

Zásadnější je druhý bod, podle kterého smí působit v rámci výuky zaměřené na sexuální výchovu či jinou formu rozvoje duševního zdraví pouze učitel nebo osoba registrovaná orgánem vzniklým na základě zákona. Ministerstvo školství bylo pověřeno, aby takový orgán zřídilo. Jejich registr bude veřejně přístupný a občan si v něm bude moci zkontrolovat, co je zač přednášející osoba i program, v jehož rámci chce dětem přednášet.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

10:21 To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

„Konečně se lidi chytili a začínají se pěkně udávat. Napráskali řezníka, co nadával na Ukrajince, a …