Odvázaná akce Starostů: Ještě v pondělí byl Dalibor Dědek ctihodný muž. Od úterního odpoledne je to další z hajzlů, kteří si jdou kupovat stát

04.08.2017 16:15

REPORTÁŽ „Na Daliboru Dědkovi se ukazuje, jak je to s každým člověkem, který vstupuje do politiky. Ještě v pondělí to byl ctihodný muž, vizionář, filantrop, člověk, který se vypracoval od nuly. Od úterního dopoledne je to další z hajzlů, kteří si jdou kupovat stát. Já si ho za tento krok vážím, protože jsme mu dopředu říkali, jaký to bude mít průběh,“ prozradil na tiskovce Starostů Martin Půta. „Je třeba, aby se takové osobnosti do ní dostávaly. Protože co je jeho protikladem? Poslušné ovečky, jejichž jména vůbec neznáte, které hlasují podle toho, jak jim řekne stranický sekretariát,“ doplnil.

Odvázaná akce Starostů: Ještě v pondělí byl Dalibor Dědek ctihodný muž. Od úterního odpoledne je to další z hajzlů, kteří si jdou kupovat stát
Foto: Oldřich Szaban
Popisek: STAN představili kandidátku v Libereckém kraji

Objeví se na kandidátce Starostů v Libereckém kraji čerstvě ulovená velká ryba Dalibor Dědek? S touto otázkou přicházeli novináři na tiskovku Starostů v Liberci. Odpověď je, že neobjeví. Tohohle sólokapra si schovávají jinam. Možná do nějakého velkého kraje, nebo tam, kde nemají tak silnou pozici. „Určitě nebude kandidovat v Libereckém kraji. Ostatní kandidátky představíme 14. srpna. Jak řekl, oslovil osobnosti v rámci České republiky, které se doteď politiky štítily. On jim ukazuje cestu, že do politiky může jít i úspěšný a bezúhonný člověk, pro kterého to není konec, ale výzva. A to právě teď probíhá,“ vysvětlil ParlamentnímListům.cz poslanec a celostátní lídr STANu Jan Farský. „V návaznosti na to – jak sám formuloval – tam, kde bude Starosty tlačit bota, kde ho bude nejvíc potřeba, tam nastoupí,“ doplnil.

„Na Daliboru Dědkovi se ukazuje, jak je to s každým člověkem, který vstupuje do politiky. Ještě v pondělí to byl ctihodný muž, vizionář, filantrop, člověk, který se vypracoval od nuly. Od úterního dopoledne je to další z hajzlů, kteří si jdou kupovat stát. Protože už nevědí, jak by rozvíjeli své firmy. Já si ho za tento krok vážím, protože jsme mu dopředu říkali, jaký to bude mít průběh. Ale také toho, že do politiky nešel tou nejjednodušší cestou, protože to by byl na kandidátce jiné strany, která má dramatický náskok. Ale rozhodl se jít cestou, která vypadá pořádně nepravděpodobně z pohledu úspěchu. Právě proto, že je ochoten se bavit o svých názorech a diskutovat,“ konstatoval hejtman Libereckého kraje Martin Půta.

„Že v politice nemáme všichni na všechno úplně stejný názor, je úplně běžné. V té diskusi je třeba hledat průniky a směr. Když čtu hysterické reakce některých lidí, co si to ten miliardář dovoluje, že do politiky vstoupil, tak mě to jenom přesvědčuje, že tento krok byl správný,“ upozornil. „Je třeba, aby se takové osobnosti do ní dostávaly. Protože co je protikladem Dalibora Dědka? Poslušné ovečky, jejichž jména vůbec neznáte, které hlasují podle toho, jak jim řekne stranický sekretariát. Pevně věřím, že Starostové v Poslanecké sněmovně budou ukázka toho druhého principu,“ uvedl.

Anketa

Miliardář Dědek slibuje Gazdíkovu STANu peníze i pomoc s lákáním osobností na kandidátky. Kam Starosty ve volbách vytáhne?

5%
0%
3%
0%
hlasovalo: 10299 lidí

Vrcholová politika je úplně mimo mísu

V Libereckém kraji má místní odnož Starostů a nezávislých – Starostové pro Liberecký kraj – pozici silnou. Dvakrát zde vyhráli krajské volby, naposledy s velkým odstupem s 34 procenty. Z jejich lůna se vyloupl i hejtman a bývalý předseda Starostů a nezávislých Martin Půta, či poslanec a celostátní lídr STANu do podzimních voleb, bývalý starosta Semil Jan Farský. A i Dalibor Dědek je z tohoto kraje – z Jablonce nad Nisou. Další osobnost představili v pátek v hotelu Imperial.

Na třetím místě jejich kandidátky se objeví Petr Pávek, který býval starostou Jindřichovic pod Smrkem a proslul svým bojem s úředním šimlem. V roce 2003 obec pod jeho vedením vydala vyhlášku o zákazu vstupu úředníků bez předchozího ohlášení. V roce 2006 kandidoval jako lídr Zelených v kraji a získal téměř deset procent. Světě, div se – ani s takovým výsledkem se do Parlamentu nedostal kvůli podivným přepočtům, které silně znevýhodňují menší kraje. I proto se ho ParlamentníListy.cz zeptaly, zda je volební systém spravedlivý. „Volební algoritmus je důsledek opoziční smlouvy, která tehdy znamenala, že se dohodli Klaus se Zemanem o tom, že si budou moci pinkat jen mezi sebou. Samozřejmě, že je tento přepočtový algoritmus špatný a nespravedlivý. Upřednostňuje jenom ty velké. Popírá pestrost, která přichází zezdola. Kdybychom jako Starostové uspěli, bude možná volební zákon jedno z témat,“ přislíbil. „Je nebezpečí, že v malém kraji jako je ten náš deset procent by nestačilo pro vstup do Poslanecké sněmovny, ale stačilo, aby se dvěma procenty tam šla kandidátka z Ostravska,“ poukázal.

Proč se Pávek po dvanácti letech rozhodl do politiky vrátit? „Má to dvě roviny. Pozorovací. Moc se mi líbí, co dokázali tady kluci v regionu,“ vysvětlil. Těmi kluky myslel muže sedící vedle něj – hejtmana Půtu, jeho náměstka Marka Pietera, který je lídrem kandidátky, a Jana Farského. „A pak se mi nelíbí, co vyvádí Babiš v Praze. To dle mého vyžaduje mobilizaci zezdola. To je důvod, proč jsem se dal k dispozici. Chtěl bych do politiky vrátit věcnost, odstranění koblihy a ideologie. Budu se snažit,“ slíbil. „U starostů a starostek se mi líbí, že si zachovali ideály. Že to v sobě má prvek samosprávy, přímé odpovědnosti. Na rozdíl od vrcholové politiky, která se už úplně pominula. Je mimo mísu. Starostové jsou podle mě pašáci, jak se dovedou zhostit těch témat, nemají kam utéct před odpovědností. Neschovávají se za tiskové mluvčí, žádné ochranky a neprůhledná okna. U vrcholové politiky je to jen žvanění o věcech. Je čas na to, aby se Starostové pozvedli,“ domnívá se.

Petr Pávek přijíždí znovu do politiky. Foto: Oldřich Szaban

Hejtman na posledním místě kandidáty. Do Poslanecké sněmovny ale nepůjde

Snažit se budou Starostové muset hodně. „Tady máme šanci volby vyhrát a pomoci tak k těm deseti procentům, o kterých mluví Jan Farský, nebo k těm dvaceti procentům, o kterých mluví Dalibor Dědek. Jak to dopadne, bude záležet na všech lídrech v krajích,“ objasnil Martin Půta.

Lídrem v Libereckém kraji je krajský náměstek a bývalý starosta Desné Marek Pieter, který je také předsedou Starostů pro Liberecký kraj. Dvojkou je starostka malé obce Nový Oldřichov Marcela Novotná a trojkou již zmiňovaný Petr Pávek. Čtyřku však novináři z přítomných Starostů nevypáčili, pouze pětku, neb ta byla přítomna. Je jí starosta Turnova Tomáš Hocke. Na kandidátce ale budou i další starostky – obě Evy – Harrachova Zbrojová, či Doks Burešová, či ředitelka libereckého divadla F. X. Šaldy Jarmila Levko.

Zajímavostí je, že na posledním místě kandidátky bude i hejtman Martin Půta. „Loňský rok jsem během kampaně do krajského zastupitelstva říkal a za tím si stojím, že bych chtěl pracovat pro Liberecký kraj. Že práce hejtmana mě naplňuje. Tato slova dodržím. Na kandidátce jsem na posledním místě jako vyjádření mé podpory kandidátce a tomuto projektu Starostů a nezávislých. Kdybych náhodou dostal preferenční hlasy, dopředu říkám, že do Poslanecké sněmovny nepůjdu a zůstanu tady hejtmanem. Na dvou židlích se prostě sedět nedá,“ vysvětlil.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Oldřich Szaban

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Němci – naši nejbližší přátelé.“ Festival v Plzni vzbudil vášně

4:44 „Němci – naši nejbližší přátelé.“ Festival v Plzni vzbudil vášně

Necelý týden před oslavami osvobození se v Plzni uskutečnily česko-německé, respektive bavorské dny …