Odvolaný Fuksa: Premiér potírá svobodnou diskusi

08.10.2011 14:43

Ze zákulisí ODS vymizela diskuse. Takové vysvědčení největší vládní straně vystavil odvolaný ministr zemědělství Ivan Fuksa. Jeho výtka vůči premiéru Nečasovi je jasná: „Jakmile kdo sdělil svůj názor jiný, než je názor pana premiéra, tak pan premiér v tu ránu mluví o sypání písku do soukolí a tak podobně,“ stěžoval si Fuksa v sobotním rozhovoru Lidových novin. Dodává, že v posledních měsících se na stranickém grémiu už jen oznamují pozice.

Odvolaný Fuksa: Premiér potírá svobodnou diskusi
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ivan Fuksa

Samotné odvolání z pozice ministra zemědělství trvalo podle Fuksy asi čtyři minuty. Premiér mu přitom odmítl sdělit jak jeho profesní nedostatky, tak i jméno jeho nástupce. Exministr se tak domnívá, že Nečasovu nespokojenost způsobila spíše jeho přímočarost a otevřený nesouhlas s některými premiérovými postoji. Fuksova podpora Petra Tluchoře, který v minulosti prý taktéž doplatil především na to, že příliš hlasitě kritizoval Víta Bártu, byla ostatně podle Fuksy spíše jen morální.

„Když na ministerstvo přišli socani, vyměnili tu přes 200 lidí, když sem přišel Petr Gandalovič, vyměnil tu hned první den 40 lidí. Já jestli jsem na ministerstvo se 650 změstnanci dosadil svých 15 lidí, tak je to hodně," zpochybňuje Fuksa Nečasovo tvrzení, že si kolem sebe shromažďuje své „opoziční křídlo".

Jak exministr podotýká, Mirek Topolánek se v tomto ohledu projevoval jako o poznání liberálnější předseda. „Topolánek nechodil kolem horké kaše, byl přímý, a když třeba pod ním bývaly drsné až hektické výměny názorů, přinášelo to jednak posun v názorové diskusi, jednak vyčištění vzduchu," vzpomíná Fuksa. Současný premiér je na druhou stranu oproti Topolánkovi svědomitější, vzdělanější a ochotný účastnit se třeba i jednání platforem na jednotlivých ministerstvech.

Ekotendr? Krok správným směrem

Ekotendr, který Fuksa připravoval spolu s Miroslavem Kalouskem, exministr označil za dobrý pokus. A to i přesto, že pro zakázku v přemrštěné hodnotě 57 miliard korun by na vládě ruku nikdy nezvedl. „Řekli jsme si: pojďme místo v uvozovkách 150 potenciálních korupčních prostředí udělat jedno korupční prostředí," vysvětluje exministr svoji a Kalouskovu motivaci.

Celý projekt prý aspoň vyčíslil, jakou garanci může vláda napříště podobnému projektu dát. „Nikdy už nebudeme moci argumentovat nějakými 105 miliardami garancí," uvedl Fuksa. Dodává, že podle něj se ekotendrem diskuse posunula pozitivním směrem. „Jestliže za to někdo má být kritizován, tak je kritizován za aktivitu," uzavřel exministr.

Čtěte také:

Premiér se rozhodl už v dubnu. Když můj odchod chtěly VV, tvrdí Fuksa 

Ministr Fuksa jde z vlády. Nahradit ho má prý Bendl 

Fuksa útočí na premiéra: Vždy vyhoví Bártovi, dříve či později 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: qot

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…