Odvolejte Vojtěcha, vystřídejte ho Prymulou, žádá Babiše hejtman. Důvodem je selhání distribuce pomůcek

21.03.2020 14:33

Pode informací České televize hejtman Pardubického kraje Martin Netolický (ČSSD) žádá hlavu ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha (za ANO). Kolega Martina Netolického, hejtman Kraje Vysočina Jiří Běhounek (za ČSSD) tvrdí, že Vojtěch nezvládá situaci. Babiš Netolického výzvu smetl ze stolu.

Odvolejte Vojtěcha, vystřídejte ho Prymulou, žádá Babiše hejtman. Důvodem je selhání distribuce pomůcek
Foto: Hans Štembera
Popisek: Adam Vojtěch

Hejtmani Pardubického kraje a Kraje Vysočina Martin Netolický (ČSSD) a Jíří Běhounek (nestraník za ČSSD) se shodují v tom, že ministr zdravotnictví nominovaný hnutím ANO Adam Vojtěch nezvládá situaci.

Běhounek sdělil ČTK, že Vojtěch odpovídajícím způsobem nezorganizoval distribuci ochranných pomůcek zdravotníkům.

„Podle Běhounka resort zdravotnictví původně deklaroval, že má svoje dodávky ochranných pomůcek, ale ve skutečnosti nemá žádné. Hejtman tudíž předpokládá, že bude do zdravotnictví směřovat i část dodávek očekávaných během víkendu. Stát podle něj nenechá například záchranné služby v problémech,“ napsala ČTK.

Netolický vyzval premiéra, aby Vojtěcha odvolal z funkce. Už má představu, kdo by ho mohl nahradit. Ministrem zdravotnictví by se podle Netolického měl stát Roman Prymula, dnešní šéf ústředního krizového štábu a dosavadní náměstek Adama Vojtěcha.

Babiš Netolického výzvu smetl ze stolu.

„Já myslím, že to není teď ta chvíle, abychom se vyzývali k něčemu. Celý svět dnes nakupuje. Tak ať si pan hejtman zkusí něco koupit. Myslím, že jeden kraj to zkusil a tu dodávku mu zadrželi v Maďarsku. My jsme ve válce a my tu situaci řešíme,“ uvedl premiér.

Na Vojtěcha se zlobí kvůli tomu, že dodávky, které měly dostat kraje, byly pokráceny o 20 procent, protože si Ministerstvo zdravotnictví stáhlo část dodávek pro sebe. „Kolegové si od rána stěžují. Vznikla tisková zpráva za všechny hejtmany. Já musím poděkovat panu ministrovi vnitra Hamáčkovi (ČSSD). ... Když si přečtete o tom selhávání distribuce, tak já jsem velmi rád, že tu distribuci od pondělka převezme Ministerstvo vnitra.“

Hejtman Pardubického kraje konstatoval, že jsme v krizové situaci, takže je na čase, aby resort řídil odborník. Netolický připomněl, že i premiér Babiš opakovaně říkal, že ve vládě mají zasednout odborníci. A teď je čas na nástup odborníků, kteří budou mít respekt a k nimž budou jejich podřízení loajální.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: mp

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…