Odvolejte rozkaz! Americká nezisková organizace uhodila na prezidenta Kazachstánu

08.01.2022 6:30

Německá vláda pozastaví kvůli nepokojům, jež vypukly v Kazachstánu, vývoz německých zbraní do této středoasijské země. Informovala o tom agentura DPA s odkazem na nejmenované zdroje z kabinetu. Americká organizace na ochranu lidských práv Human Rights Watch také promluvila.

Odvolejte rozkaz! Americká nezisková organizace uhodila na prezidenta Kazachstánu
Foto: archiv
Popisek: Vlajky Kazachstánu a OSN

V uplynulém roce Německo udělilo 25 licencí na vývoz zbraní do Kazachstánu ve výši 2,2 milionu eur (zhruba 55 milionů korun). Pro německé zbrojní firmy tak byla středoasijská republika spíše menším zákazníkem.

Vývoz do Kazachstánu zbraní a materiálu, který lze použít pro civilní i vojenské účely, umožňuje i Česká republika. Podle zprávy za rok 2020 Ministerstva průmyslu a obchodu bylo vloni aktivních 11 licencí na vývoz v hodnotě 16,8 milionu eur (410 milionů korun). Z objemu firmy využily vloni 330.000 eur, v roce 2019 to bylo 3,8 milionu eur. Povolený mají firmy export například palných zbraní, vozidel, chemikálií a „látek určených pro potlačování nepokojů“.

Kazachstánem v posledních dnech otřásají nepokoje, označované za nejhorší od dosažení nezávislosti bývalé sovětské republiky před třemi desetiletími. Nepokoje si podle kusých zpráv úřadů vyžádaly nejméně desítky mrtvých, stovky zraněných a tisíce zatčených. V pátek kazachstánský prezident Kasym-Žomart Tokajev dovolil policii a vojsku střílet bez varování s cílem skoncovat s nynějšími nepokoji v této středoasijské zemi.

K odvolání tohoto rozkazu prezidenta Kazachstánu vyzvala v pátek americká organizace na ochranu lidských práv Human Rights Watch. V prohlášení poukázala, že takový příkaz porušuje mezinárodní právo a právo na život.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…